Črevná mikrobiota je mimoriadne pestrá. Podľa časopisu Forbes Slovensko ju osídľuje viac ako 400-tisíc rôznych druhov mikroorganizmov s celkovou hmotnosťou takmer dve kilá, ktoré vylučujú desiatky tisíc rôznych druhov chemikálií. Tento neuveriteľne komplexný koktail sa ďalej podľa časopisu vzájomne ovplyvňuje a neustále mení – podľa potravín, ktoré zjeme, aktivít, ktoré vykonávame, alebo prostredia, v ktorom sa nachádzame.
Foto: archív PerBiotiX - Alojz Bomba
Časopis Forbes Slovensko informoval, že ľudia z firmy PerBiotiX sú však presvedčení, že o mikrobióme už vedia dosť na to, aby dokázali ľuďom ponúknuť výrobky, ktoré preukázateľne zlepšujú zdravie a pomáhajú v boji proti vybraným ochoreniam:
„Produkciu sme spustili pred dvoma rokmi a v súčasnosti máme tisícky klientov mesačne a veľmi pozitívnu spätnú väzbu,“ uviedol pre časopis Forbes Slovensko o jednom z dôvodov na sebavedomie spoluzakladateľ firmy Martin Haranta, ktorý sa špecializuje na prenos vedeckých inovácií do komerčnej praxe.
Foto: archív PerBiotiX - Martin Haranta a Alojz Bomba
Tým druhým dôvodom, podľa časopisu Forbes Slovensko, je, že firma stavia na dlhoročnom výskume mikrobiológa a odborníka na mikrobióm Alojza Bombu. Rodák z Košíc začal podľa dostupných informácií skúmať vplyv črevných baktérií na živé organizmy už v čase socializmu. Dnes má na konte stovky citácií, desiatky publikácií v prestížnych vedeckých periodikách a renomé svetovej kapacity v odbore.
Časopis Forbes Slovensko ďalej informoval, že tím Alojza Bombu súčasne už viac ako dvadsať rokov organizuje aj jednu z najvýznamnejších medzinárodných vedeckých konferencií o výskume probiotík a črevnej mikrobioty – IPC.
„Vlaňajší ročník konferencie, ktorá sa každý rok koná v inom európskom meste, navštívilo viac ako štyristo účastníkov z 80 krajín, z toho približne polovica z Ázie. Dnes už takmer sedemdesiatročný vedec sa po ukončení akademickej kariéry rozhodol venovať biznisu a spolu so synom Norbertom a Martinom Harantom založili firmu na vývoj a výrobu probiotík,“ informoval časopis Forbes Slovensko.
Foto: archív PerBiotiX - Norbert Bomba, Alojz Bomba a Martin Haranta
Spoločnosť vyrába dva druhy probiotík. Prvá skupina je podľa časopisu Forbes Slovensko šitá na mieru konkrétnej osobe a vyrába sa na základe analýzy DNA baktérií v stolici a opísaných diagnóz zákazníka. Analýzu robia v nemeckom laboratóriu, interpretácia výsledkov a návrh dizajnu účinného probiotika prebieha v sídle spoločnosti v Kysuckom Novom Meste a výsledný produkt sa na mieru vyrába v zmluvnej holandskej lekárni.
Viac sa dočítate v rozhovore časopisu Forbes Slovensko.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť