Štvrtok 02. 05. 2024 17:24:54 | Meniny má Žigmund

Žilinskí poslanci schválili prijatie úveru 3,8 milióna eur

Na návrh vedenia mesta poslanci mestského zastupiteľstva schválili prijatie úveru vo výške 3,8 milióna eur. Pôžička bude účelovo viazaná na spolufinancovanie eurofondov a prevzatie parkovacej politiky od spoločnosti Žilinská parkovacia spoločnosť do rúk mesta.

Michal Filek|13. december 2022|11:26:04

Prijatie úveru odmietli, alebo nepodporili poslanci klubu za ZA a klubu Vladimíra Randu. Žiadali, aby mesto našlo peniaze na spolufinancovanie eurofondov škrtaním bežných výdavkov v rozpočte mesta.

„Pokiaľ sú eurofondy také dôležité, tak mali byť v bežnom rozpočte a bežné výdavky mali byť nižšie,“ dôvodil bývalý viceprimátor Randa.

Podporil ho šéf klubu za ZA Franatišek Talapka, ktorý dopredu avizoval, že návrh na prijatie pôžičky nepodporia.

„V rozpočte nie je dostatočné šetrenie. Rozpočet a pôžička nebola pripravovaná dopredu v spolupráci s poslancami. Návrh je vytvorený iba na úrade a bol nám iba predložený a boli sme o ňom informovaní. Tým, že neschválime pôžičku, vytvoríme si priestor na to, aby sme konkrétne veci, na ktorých chceme šetriť a ktoré chceme mať v rozpočte, tam dostali,“ povedal.

Primátor oponoval. Podľa neho si mesto úver berie preto, že tieto peniaze v rozpočte jednoducho nájsť nedokázali.

Za pravdu mu dal Martin Kapitulík.

„V rozpočte chýba 10 miliónov eur. Chýbajú tam aj dva milióny eur na odmeny pre učiteľov. Chýba nám 10 miliónov, chcete ešte zoškrtať 3,3 milióna eur, nechcete navyšovať dane, ani zobrať si úver. Rozpočet by bol takto nerealizovateľný, bol by v mínuse, nemali by sme na spolufinancovanie eurofondov a išli by sme do rozpočtového provizória. Ak budete ešte škrtať, znamenalo by to, že sa budú škrtať spoje v MHD, prepúšťať sa šoféri, učitelia nedostanú odmeny, zníži sa zimná údržba, zatvorí sa plaváreň, zimný štadión. Toto nám reálne hrozí, tak si to prosím uvedomme a buďme zodpovední,“ apeloval Kapitulík na svojich kolegov.

Úver sa má použiť na spolufinancovanie projektov z eurofondov vo výške 2,9 milióna eur, na kanalizáciu v Považskom Chlmci (400-tisíc eur) a prevzatie parkovacej politiky, na ktoré má byť použitých 500-tisíc eur.

Peter Cibulka je však presvedčený, že o návrate parkovacej politiky späť pod mesto sa vedelo dávno a mali sa na ňu vytvoriť zdroje už skôr.

Pred hlasovaním prešiel pozmeňujúci návrh Patrika Gromu, podľa ktorého bude mať vedenie mesta povinnosť na každom zastupiteľstve informovať o čerpaní úveru.

Poslanci prijatie úveru schválili.


Súvisiaci článok
Poslanci v Žiline sa zídu v utorok. Rokovať budú o zvyšovaní daní a poplatkov, aj o rozpočte
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť