Štvrtok 25. 04. 2024 00:10:32 | Meniny má Marek

V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

V Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 1600 metrov nad morom pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a vo Veľkej Fatre platí v nedeľu malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. FOTO: Facebook/Stredisko lavínovej prevencie

TASR|11. december 2022|13:12:09

„Nový sneh bude pribúdať počas silného severného vetra, preto sú hlavnými lavínovými problémami nový a vetrom previaty sneh. V strmých žľaboch a miestach s väčšou výškou snehovej pokrývky, najmä na záveternej strane hrebeňov, je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľnenie lavíny," priblížil Buliak.

Zhodnotil, že celková výška snehovej pokrývky v pohoriach Slovenska je, vzhľadom na obdobie, podpriemerná. Pohybuje sa v rozmedzí od desať do 70 centimetrov snehu.

Horské územia Slovenska zasiahne teplý front, ktorý prinesie od severu snehové zrážky a silný vietor. „Množstvo nového snehu bude v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier dosahovať 15 až 20 centimetrov. Sneh sa bude intenzívne premiestňovať na záveterné strany pohorí a na hrebeňoch sa očakáva vytváranie prevejov," uviedol Buliak.


Súvisiaci článok
Pozor! Na Kysuciach zaznamenali smrteľné ochorenie psov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť