Štvrtok 25. 04. 2024 06:12:39 | Meniny má Marek

Získať byt v Žilinskom kraji je stále ťažšie. Ak uvažujete o kúpe, urobte tak čím skôr. Pomôže vám aj portál bezrealitiek.sk

Vlastné bývanie je na Slovensku čoraz menej dostupné. Inak tomu nie je ani v Žilinskom kraji. Ba práve naopak, je to u nás ešte horšie, ako inde. Môžu za to predovšetkým tri faktory – nedostatok bytov, rast cien nehnuteľností a aj rastúce úroky hypoték. A bude vraj horšie. Odborník hovorí, že ak uvažujete nad kúpou bytu, mali by ste tak urobiť čím skôr. Pomôcť vám v tom môže aj nový projekt bezrealitiek.sk, bez zbytočných poplatkov.

Michal Filek|9. december 2022|17:33:15

Podľa Národnej banky Slovenska je dostupnosť bývania najhoršia v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. O dôvodoch tohto stavu hovorila TA3 s so žilinským realitným maklérom Máriom Glosom z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Glos uviedol, že dostupnosť bývania v Žilinskom kraji je zlá dlhodobo. Teraz sa však ešte viac zhoršila vďaka zvyšujúcim sa úrokovým sadzbám hypotekárnych úverov. Najdôležitejším faktorom, ktorý negatívne dlhodobo ovplyvňuje situáciu v Žiline, je však nedostatok dostupných nehnuteľností. A táto situácia sa v dohľadnej dobe nezmení.

Glos pre TA3 povedal, že síce na papieri je pomerne dosť projektov, ale horizont ich dokončenia, aj kvôli rôznym prieťahom v stavebných konaniach, je 2 – 3 roky. „Trh sa nedokáže tak rýchlo napenetrovať novými bytmi, čo je dlhodobý trend, a preto pretrváva dopyt nad ponukou, čo znamená, že ceny nehnuteľností prudko rástli a sú veľmi vysoké,“ uviedol Glos v TA3.

Priemerná cena v iných krajoch, napríklad v Banskobystrickom, je oveľa nižšia, ako u nás. V priemere je to asi 3 000 eur za m2, a je naivné si myslieť, že bude klesať. Určite nie v horizonte 2 – 3 rokov.

Glos je presvedčený, že situácia ani v budúcnosti nebude priať kupujúcim. Práve naopak, bude ešte horšia. Mladí ľudia si bez pomoci rodičov v budúcnosti len veľmi ťažko dokážu zabezpečiť vlastnú nehnuteľnosť.

„Takže ak by som mal odporučiť ľuďom, či ísť teraz do vlastného bývania a kúpiť nehnuteľnosť, tak hovorím, že určite áno, lebo situácia v budúcnosti určite nebude jednoduchšia,“ uviedol Glos v televízii.

Ak si však mladý človek kúpi byt teraz, hoci aj štartovací, tak o 3 – 6 rokov ho bude môcť predať s profitom a získa tak základné finančné zdroje na kúpu väčšej nehnuteľnosti.

bezrealitiek.jpeg

Bezrealitiek.sk

Pomôcť s výberom nehnuteľnosti vám teraz môže nový internetový portál z portfólia BeNow media group. Jeho názov je Bezrealitiek a nájdete ho na adrese bezrealitiek.sk. Vďaka ponuke bytov si môžete prostredníctvom neho zabezpečiť vlastné bývanie jednoducho, sami, bez realitných kancelárií a zbytočných poplatkov.

Predať nehnuteľnosť, alebo ju kúpiť, zvládnete aj sami a je to lacné a rýchle riešenie. Keďže je teraz ideálna doba na kúpu bytu, respektíve lacnejšie a jednoduchšie už to v budúcnosti nebude, otvorte si portál bezrealitiek a nájdite si vhodnú nehnuteľnosť. Oplatí sa!

Článok bol pripravený v spolupráci s portálom bezrealitiek.sk.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť