Piatok 29. 03. 2024 00:10:43 | Meniny má Miroslav

Osobáky medzi Čadcou a Mostami u Jablunkova od nedele končia. Slováci nesúhlasia

Moravskoslezský deník včera informoval, že cezhraničné osobné vlaky, ktoré spájali Žilinu a Čadcu s Mostami u Jablunkova, od nedele končia. Nahradí ich len autobusové spojenie. Proti sú občania Skalitého, aj Kysuckého Nového Mesta. Nepomohla však ani petícia. FOTO: ZSSK

Michal Filek|9. december 2022|10:50:02


Súvisiaci článok
Rýchliky v K. N. Meste už stáť nebudú. Ľudia protestujú, starostovia sa sťažujú u ministra
Čítajte viac >

Informáciu včera priniesol portál moravskoslezkydenik.cz.

Podľa ich informácií budú na trase Čadca – Mosty u Jablunkova jazdiť len diaľkové vlaky, ktoré však na moravskej strane zastavujú len v Návsí a potom ďalej. Na trase by tak mal zostať jediný vlak, neskoro večer z Česka a skoro ráno zo Slovenska.

Dôvodom rušenia osobných vlakov je, paradoxne, práca na železničnej trati na Slovensku. Výrazne sa na nej zníži kapacita, jazdiť sa bude len po jednej koľaji. Namiesto vlakov zriadili autobusovú linku Čadca – Návsí. Prvýkrát vyjde v pondelok. Trvať to má dva roky.

Keď obmedzenia skončia, chce česká strana osobáky medzi Čadcou a Mostami obnoviť, a to aj s prispením Žilinského samosprávneho kraja. Povedal to Aleš Stejskal z firmy Kodis, ktorá organizuje dopravu v Moravskoslezskom kraji.

Proti rušeniu osobných vlakov protestovali Slováci z prihraničných obcí. Pod petíciu vyzbierali viac ako 3-tisíc podpisov. Starosta Skalitého Jozef Cech uviedol, že žiadajú okamžité prehodnotenie cestovného poriadku.


Súvisiaci článok
V železničnej doprave nastanú od 11. decembra zmeny. Zo Žiliny do Blavy a Košíc sa dostanete IC, aj expresom rýchlejšie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť