Štvrtok 18. 04. 2024 23:08:55 | Meniny má Valér

Betlehem v malom lieskovom oriešku ste ešte nevideli? Choďte sa pozrieť a vezmite si aj lupu!

V rozprávke je možné všetko. Z malého lieskového orieška môže Popoluška vytiahnuť krásne svadobné šaty. Ale videli ste už v ozajstnom oriešku betlehem? Ak nie, tak sa naň choďte pozrieť! A pre lepší pohľad si so sebou pre istotu zoberte aj lupu. Vo vestibule Mestského úradu v Žiline totiž aktuálne prebieha unikátna výstava betlehemov z netradičných materiálov, ktoré tvorí Žilinčan Jozef Praznovský. Potrvá do 10. januára. ZDROJ A FOTO: Mesto Žilina, jozef.praznovsky.info

Erika Filekova|6. december 2022|13:30:06

Na výstave môžete vidieť až 65 exponátov betlehemov vyrobených z rôznych prírodných materiálov. Ich autor je držiteľom dvoch zápisov v Slovenskej knihe rekordov: za najväčší počet vystavených betlehemov od jedného autora (538 ks) a za najmenší vyrobený betlehem, ktorý mal 6 x 6 mm a je spravený do nového korenia, pričom figúrky sú vyrobené zo zrniečok ryže.

Celkovo vyrobil už viac ako 1400 kusov betlehemov.

Jozef Praznovský využíva pri tvorbe najmä prírodné materiály: vlašské, lieskové či kokosové orechy, tiež liči, avokádo, papáju, ananás, figy, alebo aj ryžu,či rybie kosti. Medzi najcennejšie betlehemy radí tie, ktorých zhotovenie je veľmi náročné a vyžaduje si aj väčšiu dávku trpezlivosti či času. Sú vyrobené zo skla, zemiaku, či banánu. Tvorí ale aj z exotických materiálov ako sú mušle, lastúry, hviezdice a dokonca aj ostne z dikobraza či šupiny z korytnačiek.

David-15-1200x798.jpg

A ako vlastne taký miniatúrny betlehem vzniká?

Pri práci jeho autor používa lekárske skalpely, ktoré sú veľmi ostré a vhodné na precíznu prácu. Malé postavičky do lieskového orecha, pistácie alebo liči vyrezáva celý týždeň. Ďalší týždeň postavičky maľuje a tiež musia uschnúť. Až nasledujúci týždeň začína samotná inštalácia viacerých postavičiek na svoje miesto.

Súčasne pracuje na niekoľkých betlehemoch naraz, preto nie je možné odhadnúť, koľko času zaberie výroba jedného miniatúrneho betlehemu. Veľké betlehemy, vyrezané z dreva, vysekané do vápenca, pieskovca či tekvice, vyrába najmenej týždeň.

David-37-798x1200.jpg

V každom je aspoň 5 postáv

V každom z betlehemov Jozefa Praznovského, od najmenších rozmerov až po tie najväčšie, sa nachádza minimálne 5 biblických postáv. Chýbať medzi nimi nemôže Panna Mária, Jozef, malý Ježiško v jasličkách, traja králi, anjel i zvieratká a padajúce hviezdy. Každému betlehemu venuje autor osobitú pozornosť a lásku.

Vystavuje po celom svete

Jozef Praznovský má za sebou množstvo výstav nielen na Slovensku, ale aj po celom svete. Medzi tie najvýznamnejšie patrí výstava v roku 2009 v Ríme v kostole Santa Maria del Popolo, v roku 2014 v rámci podujatia Dni Vianoc vystavoval v bratislavskej Inchebe, v roku 2015 v pútnickom meste Lurdy vo Francúzsku, či v roku 2016 v meste Medžugorie v Bosne a Hercegovine.

Tak príďte na tú aktuálnu vo vestibule Mestského úradu v Žiline! A pre lepší pohľad si so sebou zoberte aj lupu.

Betlehem 16.jpg

Betlehem 21.jpg

Betlehem 18.jpg

Betlehem 09.jpg


Súvisiaci článok
Vianočný Malý trh sa po troch rokoch opäť vracia do Novej synagógy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť