Piatok 17. 05. 2024 00:34:48 | Meniny má Gizela, Aneta

Liptovská nemocnica unikla kolapsu len o pár hodín. Riaditeľka už oznámila, že od rána prestane liečiť

Len posledných pár hodín delilo Liptovskú nemocnicu od toho, aby prestala poskytovať zdravotnú starostlivosť na takmer všetkých oddeleniach. Presne toľko totiž zostávalo vláde na to, aby podpísala s Lekárskym odborovým združením memorandum, na základe ktorého by lekári stiahli svoje výpovede. Nemocnica už dnes popoludní informovala, že od 1. decembra prestáva poskytovať zdravotnú starostlivosť. Našťastie len pred pár minútami k podpisu memoranda prišlo a lekári by mali výpovede stiahnuť. Od katastrofy tak delilo pacientov na Liptove len niekoľko hodín. FOTO: Liptovská nemocnica s poliklinikou

Michal Filek|30. november 2022|19:00:36

Riaditeľka nemocnice Ľudmila Pohančeníková listom, ktorý primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč obdržal dnes, informuje, že od zajtra nebude fungovať urgentný príjem, ani ostatné oddelenia. Fungovať bude len pôrodnica, novorodenecké a detské oddelenie, a tiež Oddelenie laboratórnej medicíny a Rádiologické oddelenie.

„Preto vás žiadame, aby ste pacientov alebo ambulancie záchrannej zdravotnej služby smerovali na poskytnutie zdravotnej starostlivosti k niektorému z iných okolitých poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti,“ informovala riaditeľka mesto, Žilinský samosprávny kraj, zdravotné poisťovne, záchranné zdravotné služby a ďalšie inštitúcie.

316833770_810213713379722_5121084763739859456_n.jpg

Na list zareagoval primátor Ján Blcháč. Pripojil aj svoje stanovisko.

„Táto informácia ma absolútne zaskočila, keďže sme len tento víkend privítali informáciu o dohode medzi Lekárskym odborovým združením, ministrom zdravotníctva a predsedom vlády. Očakával som, že parlament do dnešného dňa prerokuje príslušnú legislatívu a bude sa zaoberať nie len platmi, ale všetkými požiadavkami lekárskych odborárov. Neschopnosť vlády sa opäť prejavila. Som rozhorčený, že takto benevolentne a nezodpovedne sa správajú jej predstavitelia,“ napísal Blcháč.

List mesto dostalo dnes o 14.30. No nemocnica ho písala už 25. novembra.

„Zrejme do poslednej chvíle očakávali, že vláda problém s lekármi vyrieši. Rozumiem tomu, že na poslednú chvíľu muselo vedenie nemocnice zareagovať a dúfam, že sa čoskoro obnoví jej fungovanie v plnom rozsahu. Pretože som veľmi zvedavý, ako budú okolité nemocnice pripravené preberať pacientov, ktorých by inak ošetrovala naša Liptovská nemocnica. 𝐙 𝐤𝐚𝐳̌𝐝𝐞𝐣 𝐩𝐨𝐳𝐢́𝐜𝐢𝐞 𝐛𝐮𝐝𝐞𝐦 𝐭𝐥𝐚𝐜̌𝐢𝐭̌ 𝐧𝐚 𝐭𝐨, 𝐚𝐛𝐲 𝐬𝐚 𝐝𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐧𝐚𝐬̌𝐚 𝐧𝐞𝐦𝐨𝐜𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐨 𝐩𝐨̂𝐯𝐨𝐝𝐧𝐞́𝐡𝐨 𝐫𝐞𝐳̌𝐢𝐦𝐮“ reaguje Blcháč.

Okolo šiestej podvečer, za prítomnosti televíznych kamier, našťastie premiér Heger, minister zdravotníctva Lengvarský a šéf LOZ Visolajský memorandum podpísali a lekári sľúbili, že výpovede stiahnu. Či sa tak skutočne stalo, uvidíme ráno.


Súvisiaci článok
Nemocnice v ŽSK nie sú schopné garantovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti po odchode lekárov. Jurinová požiada o vyhlásenie núdzového stavu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť