Piatok 19. 04. 2024 16:23:58 | Meniny má Jela

Seniori dávajte si pozor na podvodníkov. Tento týždeň pripravili dôchodkyňu o desaťtisíc eur!

V priebehu tohto týždňa zaznamenali policajti prípad zneužitia dôverčivosti seniorky, ktorú neznámi páchatelia podvodným konaním uviedli do omylu a spôsobili jej niekoľkotisícovú škodu. Polícia seniorov vyzýva: Buďte obozretní, aby ste tiež nenaleteli! FOTO: Polícia

Michal Filek|30. november 2022|13:45:13

„Neznáma osoba v utorok okolo 10.30 telefonicky kontaktovala 77-ročnú ženu na jej pevnú linku, a predstavila sa ako zamestnankyňa banky, ktorá jej oznámila, že jej z účtu chcel niekto vybrať finančnú hotovosť a má sa dostaviť do banky. Následne sa v telefóne ozval mužský hlas, ktorý sa predstavil ako policajt a seniorke oznámil, že je v ohrození a chcú ju okradnúť,“ informuje krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Podľa hovorkyne podvodník počas rozhovoru zisťoval finančné pomery a požiadal dôchodkyňu, aby vložila všetky peniaze a cennosti do tašky, ku ktorým priloží aj finančnú hotovosť, ktorú vyberie z banky.

„Požiadal ju o jej mobilné telefónne číslo, na ktoré ju následne kontaktoval a seniorku navigoval komu má odovzdať tašku s finančnou hotovosťou a cennosťami. Ubezpečil ju, že keď policajná akcia skončí, cennosti i peniaze sa jej vrátia. Seniorka peniaze a cennosti podľa pokynov odovzdala neznámej osobe, ktorá sa predstavila ako policajt. Týmto podvodným konaním neznámi páchatelia spôsobili škodu vo výške najmenej 9 274 eur,“ prezradila Kremeňová.

V tejto súvislosti začal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne trestné stíhanie vo veci trestného činu podvodu.

„Žiadame Vás, aby ste sa so svojimi blízkymi seniormi na túto tému porozprávali, informovali ich o takomto podvodnom konaní s cieľom predchádzať týmto skutkom,“ vyzýva polícia.

NIEKOĽKO RÁD, AKO ROZOZNAŤ POLICAJTA OD PODVODNÍKA

  • Policajt nikdy telefonicky nezisťuje od občanov ich finančné či majetkové pomery. Vždy postupuje zákonom stanoveným spôsobom.
  • Policajt pri osobnom stretnutí s občanmi vždy preukazuje svoju príslušnosť k Policajnému zboru a následne po zistení skutkového stavu poškodenú osobu poučí o ďalšom postupe.
  • Policajt nikdy nežiada od starších osôb fyzické odovzdanie majetku – peňazí, či šperkov, za účelom ich úschovy.

"Radíme občanom, aby neposkytovali informácie prostredníctvom telefonických rozhovorov neznámym osobám o svojich majetkových pomeroch a nezdôverovali sa im. Ak máte podozrenie o hodnovernosti telefonického kontaktovania, oznámte to prostredníctvom linky 158," uzavrela Gabriela Kremeňová.


Súvisiaci článok
Obec Strečno varuje obyvateľov pred pribúdajúcimi krádežami bicyklov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť