Piatok 26. 04. 2024 08:58:16 | Meniny má Jaroslava

Pozemok, na ktorom bude nová nemocnica v Martine, ukrýval sídlisko z doby kamennej

Na pozemkoch, kde bude stáť nová nemocnica v Martine, objavili sídlisko z mladšej doby kamennej. Potvrdil to archeológ Andrej Žitňan s tým, že ide o prvé takto rozsiahle sídlisko zistené na severe Slovenska. Projektový manažér výstavby nemocnice Ľubomír Pepucha v sobotu uviedol, že omeškania termínov sa neobávajú. Archeologický prieskum totiž zabezpečili v predstihu. FOTO: Facebook Andrej Žitňan

TASR|27. november 2022|08:30:42

Archeológovia v lokalite našli brúsené aj štiepané kamenné nástroje. Takéto sídliská podľa Žitňana doteraz skúmali len na nížinách v rámci západného a východného Slovenska. "Teraz vidíme, že tieto komunity dokázali fungovať veľmi podobne aj takto severne, v nadmorskej výške 412 metrov," zhodnotil.

Žitňan podotkol, že to boli obilninári a chovali domáce zvieratá. "Túto krajinu, ktorá bola pred nimi v podstate pralesom, dokázali scivilizovať, zúrodniť a fungovať tu rovnakým spôsobom, ako fungovali iné komunity v omnoho priaznivejších a úrodnejších klimatických podmienkach," skonštatoval.

Prieskum v lokalite naplánovali ešte pred príchodom stavbárov. "Mohli sme počkať a preniesť zodpovednosť za túto legislatívne vyžadovanú aktivitu na budúceho zhotoviteľa, no mohlo by sa stať, že sa tam nájde niečo z hľadiska archeológie, čo by stavbu na určité obdobie zastavilo. Zhotoviteľ by musel čakať, kým sa archeologické práce dokončia. Takto ich robíme v predstihu a bez stresu," vysvetlil Pepucha s tým, že nálezisko sa náležitým spôsobom zdokumentuje a následne bude možné realizovať stavbu.

Nová nemocnica v Martine by mohla privítať prvých pacientov v roku 2026. Náklady na jej výstavbu si podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) vyžiadajú sumu 330 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR. Vznikne v nej 660 lôžok.


Súvisiaci článok
Nemocnicu sv. Martina v Martine by mali otvoriť v roku 2026
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť