Piatok 26. 04. 2024 01:46:25 | Meniny má Jaroslava

Petíciu za zachovanie nemocnice vo vyššej kategórii na Hornej Orave podpísalo viac ako 4300 ľudí

Ako sme vás už informovali, riaditeľ nemocnice v Trstenej Marian Tholt chce pre aktuálny návrh optimalizácie siete nemocníc držať hladovku pred Národnou radou (NR) SR. Pridať by sa k nemu mali aj ďalší podporovatelia. Hornooravská nemocnica by sa mala zaradiť na najnižšiu, komunitnú úroveň, čo Tholt kritizuje. FOTO: TASR

TASR|23. november 2022|13:45:06

„Spojili sme sa so starostami a primátormi v regióne, tí pripravujú svoju vlastnú formu protestu, zrejme to budú štrajky, blokády. Ja urobím všetko pre to, aby tu nemocnica zostala, aj za cenu obetovania sa. Som pripravený začať tvrdú hladovku pred ministerstvom zdravotníctva alebo NR SR. Verím, že tam nebudem sám a vytvoríme veľký stanový tábor," podotkol riaditeľ pre TASR. Tvrdí, že vecné argumenty nikto neberie vážne a z nemocnice, ktorá je vo výbornej kondícii, sa má stať len tvz. "servisné" zariadenie.

Za zachovanie nemocnice vo vyššej, regionálnej kategórii na Orave koluje petícia, ktorú počas dvoch dní podpísalo viac ako 4300 ľudí. Mobilizáciu zástupcov samospráv už na sociálnej sieti avizoval aj poslanec Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík. „Ak sa necháme uspať a ostaneme nečinne so založenými rukami, môže sa stať, že o nemocnicu v Trstenej prídeme. Tak, ako sme v dávnej minulosti prišli o nemocnicu v Námestove," uviedol.

Zaradenie nemocnice na komunitnú úroveň podľa Tholta zhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov hornej Oravy.

Proti navrhovanej reforme protestovali v októbri minulého roka v Trstenej stovky ľudí. Žiadali rezort zdravotníctva, aby nemocnica ostala zaradená ako regionálna. Následne na hornú Oravu pricestoval šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a skonštatoval, že trstenská nemocnica bude mať svoje miesto aj v tvz. optimalizovanej sieti. Zdôraznil, že kvalita v tejto nemocnici v niektorých odbornostiach presahuje limity, ktoré sú štandardom na Slovensku.


Súvisiaci článok
Riaditeľ nemocnice v Trstenej: Ak nás preradia, nemocnica zanikne. Budem držať hladovku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť