Štvrtok 25. 04. 2024 04:19:21 | Meniny má Marek

Janckulík bije na poplach, Jurinová zostáva pokojná: „Pacienti dostanú všetky služby a vo vyššej kvalite“

Bude nemocnica v Trstenej zaradená na nižšiu, komunitnú úroveň? Krajský poslanec Igor Janckulík opätovne vyjadril obavu a bije na poplach. Županka s tým rovnako nesúhlasí a je pripravená do marca preukázať opodstatnenosť vykonávaných zdravotníckych činností. Janckulík, naopak, mobilizuje starostov a primátorov, pretože to vníma ako vážny problém. FOTO: Facebook Erika Jurinová

Michal Filek|21. november 2022|13:25:04

Podľa Eriky Jurinovej sa na ministerstve uskutočnilo prvé pracovné stretnutie k optimalizácii siete nemocníc, na ktorom bol predstavený návrh siete a zaradenie nemocníc do kategórií podľa rozsahu poskytovaných lekárskych výkonov.

„Nesúhlasím s tým, že dve z našich nemocníc sú navrhnuté do 1. kategórie, ale nepovažujem za správne robiť predčasné závery. Do marca je spustené pripomienkovanie návrhu, kedy máme priestor preukázať opodstatnenosť všetkých vykonávaných zdravotníckych činností. A považujem za kľúčové, aby pacienti dostávali aj v budúcnosti rozsah zdravotnej starostlivosti taký, na aký sú zvyknutí v súčasnosti,“ zareagovala županka pre SP 21 na návrh, že trstenská a liptovskomikulášska nemocnica padnú o kategóriu nižšie.

Janckulík si však myslí, že Jurinová, spoločne s poslancom Milanom Kuriakom, situáciu zľahčujú.

„Ak sa necháme ich vyjadreniami uspať a ostaneme nečinne so založenými rukami, môže sa stať, že o nemocnicu v Trstenej prídeme tak, ako sme v dávnej minulosti prišli o nemocnicu v Námestove. Vtedy to kompetentným bolo pravdepodobne jedno. Nemocnica v Trstenej patrí pod Žilinský samosprávny kraj a my, novozvolení poslanci, ktorí sme dostali mandát od ľudí z regiónov, to určite nenecháme len tak. V spolupráci s primátormi a starostami spravíme všetko preto, aby nemocnica v Trstenej zostala zaradená v kategórii regionálna,“ píše Janckulík na svojom Facebooku.

Županka vraj verejnosť zbytočne presviedča, že o nič nejde. „Keby sa nič nedialo, v stredu na ministerstve zdravotníctva by nevytiahli mapu, na ktorej sú nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši zaradené na komunitnú úroveň,“ alarmuje neúspešný kandidát na župana a bývalý župný podpredseda.

Županka však zostáva pokojná. Opakovane sa vyjadrila, že ani jedna župná nemocnica nebude zrušená.

„Pri rokovaniach s ministerstvom je pre nás absolútnou prioritou, aby pacienti z Oravy a Liptova mali i naďalej zabezpečené všetky služby, ktoré mali doteraz, a aby ich dostávali stále v lepšej kvalite. Som presvedčená, že to obhájime nielen v Trstenskej, ale aj v Liptovskej nemocnici,“ uzavrela pre SP 21.


Súvisiaci článok
Janckulík: Nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši majú byť zaradené na komunitnú úroveň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť