Štvrtok 18. 04. 2024 20:43:50 | Meniny má Valér

Žilina sa dočká kompenzácií: Opravia železničnú stanicu, nástupište, cesty...

Primátor Peter Fiabáne oznámil pre Žilinčanov skvelé správy. Ako kompenzáciu za dopravné komplikácie spôsobené prestavbou železničného uzla vyrokoval s ministrom dopravy Doležalom desiatky miliónov eur, za ktoré zrekonštruujú železničnú stanicu, autobusové nástupište, vznikne nový park a oddychová zóna, pribudnú cyklotrasy... FOTO: Facebook Peter Fiabáne

Michal Filek|7. november 2022|09:00:04


Súvisiaci článok
Práce na obnove železničného uzla je v Žiline vidieť. Pozrite si fotogalériu z výstavby
Čítajte viac >

„Ešte z minulého týždňa mám veľmi pozitívnu správu, ktorú sme ale nepovažovali za vhodné zverejňovať počas volebného moratória, preto až dnes. V Bratislave som podpísal memorandum s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a Železnicami Slovenskej republiky, ktoré Žiline zabezpečí investície vo výške desiatok miliónov eur. Tieto investície sme vyrokovali ako kompenzáciu za dopravné komplikácie, spôsobené prestavbou železničného uzla,“ oznámil Fiabáne na svojej sociálnej sieti.

Dohoda mestu umožní, okrem iného, aj rekonštrukciu železničnej stanice – národnej kultúrnej pamiatky. To cestujúcich určite veľmi poteší.

Mesto bezplatne získa do prenájmu územie tzv. Veľkej harfy, od Strážova po centrum mesta, kde je naplánovaný nový park a športovo-relaxačná zóna.

V lokalitách, ktoré sú zasiahnuté výstavbou železničného uzla, zrekonštruujú cesty a zavedú inteligentné osvetlenie.

Rekonštrukciou prejde tiež autobusová stanica, viaceré podjazdy, nadjazdy a podchody a vznikne priestor na budovanie cyklotrasy medzi Strážovom a Tepličkou.


Súvisiaci článok
Železničnú stanicu v Žiline vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť