Sobota 18. 05. 2024 04:07:47 | Meniny má Viola

Kultúrne podujatia tento týždeň: Zažijete dobrodružstvo aj vysoký účet

Druhý novembrový týždeň sa nenechá tým prvým zahanbiť a prinesie veľa divadelných predstavení a koncertov. V tomto článku nájdete tie najlepšie kultúrne podujatia v Žilinskom kraji, ktoré sa uskutočnia od 7. do 13. novembra. FOTO: Stanica Žilina - Záriečie a Nová synagóga

Radka Kostánová|7. november 2022|08:30:02


Súvisiaci článok
Stať sa hrdinom a zachrániť dravé vtáky môžete aj vy!
Čítajte viac >

Výstava: Osobnosti Žiliny očami Stana Lajdu, 07.11.2022 - 31.12.2022 v Krajskej knižnici, Žilina

Počas mesiaca november je sprístupnená aj nová výstava v Krajskej knižnici v Žiline. Pre verejnosť bude dostupná až do konca roka, preto neváhajte využiť príležitosť a poctite vašou prítomnosťou portréty osobností od akademického maliara Stanislava Lajdu.

osobnosti ziliny, krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Divadlo: Dobrý ročník, 07.11.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Nie je to zvyčajné, ale pondelok sa bude niesť v znamení divadla. Na skvelé predstavenie sa môžete tešiť v Mestskom divadle. Inscenácia Dobrý ročník rozpráva inšpiratívny príbeh o priateľstve a odvahe plniť si sny v každom veku. Budete mať možnosť vidieť herecký talent Štefana Šafárika a Vladimíra Rohoňa. Lístok stojí 13,00 €.

dobry rocnik, zdroj = mestske divadlo .jpg FOTO: Mestské divadlo Žilina

Divadlo: Účet, 07.11.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Veselú divadelnú hru si budete môcť vychutnať aj v Dome odborov. Hra s názvom Účet vyobrazuje troch kamarátoch, ktorí sa zobudia po prehýrenej noci v bare a musia zaplatiť účet. Kto zaplatí? Kto urobil najväčšiu škodu? Ako túto dilemu vyriešia herci, sa dozviete na predstavení. V hlavných úlohách sa ukážu Ady Hajdu, Lukáš Latinák a Róbert Jakab. Vstup stojí 20,00 €.

Podujatie pre deti: Klub u Knihuľky - Kto povedal mňau?, 07.11.2022 o 10:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalšieho stretnutia Klubu u knihuľky sa malé deti dočkajú už 7. novembra. Dopoludnia v Krajskej knižnici sa deti vo veku od 1 do 4 rokov môžu tešiť na príbeh o psíkovi a jeho zážitkoch. Taktiež sa naučia, aké zvuky vydávajú rôzne zvieratká a na akých miestach ich môžu stretnúť.

klub u knihulky, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Hravá heraldika, 08.11.2022 - 16.11.2022 o 09:00 hod. v Sobášnom paláci, Bytča

V Sobášnom paláci v Bytči sa počas štyroch vybraných dní uskutoční historická prednáška na tému Hravá heraldika. Je to ideálne spestrenie vyučovania 1. a 2. stupňa základných škôl, preto môžu túto diskusiu navštíviť hlavne pani učiteľky so žiakmi. Študenti sa hravou formou dozvedia niečo viac o tejto pomocnej historickej vede, ktorá sa zaoberá vývojom a interpretáciou erbov. Podujatie trvá 90 minút a lístok stojí 3,00 €.

hrava heraldika, zdroj = pmza .jpg FOTO: PMZA

Prednáška: Príbeh nášho múzea - Kto býval na Rohačke pred keltmi, 08.11.2022 o 16:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Liptovské múzeum pripravuje na utorok ďalšiu prednášku z cyklu Príbehy nášho múzea. Tentokrát sa dozviete o tom, kto býval na Rohačke pred Keltmi a o nových zisteniach analýz vybraných pamiatok z výskumu na Rohačke, ktoré pochádzajú z doby bronzovej. Vstupné stojí 1,50 €. Prednáška sa uskutoční aj v Liptovskom Mikuláši (09.11.) a Liptovskom Hrádku (10.11.).

pribehy nasho muzea, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Prednáška: Staň sa hrdinom a zachráň divé vtáky, 08.11.2022 o 16:00 hod. v Budatínskom hrade

V našom minulom článku sme vám toto podujatie predstavili bližšie. Uskutoční sa už tento týždeň a počas prednášky sa dozviete, ako môžete pomôcť divým vtákom a na čo by ste si mali dávať pozor pri ich záchrane. Vždy by ste mali pamätať na to, že nebezpečenstvo striehne na každom rohu. Na toto podujatie je nutné sa prihlásiť vopred a zaplatiť vstupné 3,00 €.

Vernisáž výstavy: Zlatý drak 2022, 08.11.2022 o 16:30 hod. v Synagóge, Ružomberok

Na ďalšiu výstavu vás pozýva Súkromná základná umelecká škola Dotyk. Pripravila si výstavu z prác žiakov IV. ročníka medzinárodnej detskej výtvarnej súťaže Zlatý drak. Po vernisáži bude výstava sprístupnená verejnosti každú stredu a piatok od 14:00 hod. do 17:00 hod. za poplatok 0,50 €. Vystavovanie obrazov potrvá do 7. decembra tohto roku.

zlaty drak, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Kino na stanici: Let domov, 08.11.2022 o 17:00 hod. a 20:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Film tohto týždňa má názov Let domov. Rozpráva príbeh o československých letcoch RAF a ich cesty z okupovaného Československa cez Francúzsko až do oslobodenej Prahy. Nový film od režiséra Tomáša Bojara vás nadchne a v niektorých prebudí spomienky na starý režim. Lístok na premietanie stojí 5,00 €.

let domov, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina - Záriečie

Prednáška: Bioenergetický vampirizmus vo svetle historických výskumov, 08.11.2022 o 17:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

S Katarínou Nádaskou sa budete môcť preniesť do minulosti a naučiť sa niečo tom, ako sa naši predkovia pozerali na ľudí, ktorí trpeli nespavosťou, migrénami a nechutenstvom. Dozviete sa niečo aj o spánkovej paralýze a o tom, kde sa vzalo slovné spojenie „chodí ho cicať Mora“. Vstup je zadarmo, preto veríme, že sa tam vidíme.

bioenergetický vampirizmus, zdroj = rosenfeldov palac.jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Koncert: S Michaelou Antalovou a Adrianom Myhrom vo WAVES VLNY, 09.11.2022 o 17:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Koncert, alebo aj hudobné stretnutie, bude tento týždeň aj v Novej synagóge. Budete mať šancu sa stretnúť so sympatickou multi-inštrumentalistkou (Michaelou Antalovou) a jej partnerom. Na rad príde aj ich nový album Zvony, ktorý stihli vydať v roku 2021. Vstupné stojí 5,00 €.

Premietanie: Munch - láska, duchovia a upírie ženy, 09.11.2022 o 18:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Vďaka tomuto filmu získate nový pohľad na muža s výnimočným šarmom, vizionára a majstra. Filmový dokument Munch - láska, duchovia a upírie ženy, sa pozerá na Edvarda Muncha fascinovane. Krôčik po krôčiku odhaľuje jeho umeleckú identitu a približuje ľuďom chlapa, ktorý tvoril podľa myšlienky: „Nemaľujem to, čo vidím, ale to, čo som videl.“ Vstup stojí 3,00 € a mladiství do 18 rokov majú vstup zadarmo.

Diskusia: Večer s reportérom Wojciechom Jagielskim, 09.11.2022 o 19:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Na koho sa môžete tešiť v stredu? Na jedného z najuznávanejších poľských reportérov súčasnej doby. Wojciech Jagielski zavíta opäť do Žiliny a budete s ním môcť viesť diskusiu. Vstup je voľný, preto ak máte nejaké otázky, neváhajte sa zastaviť a nasať príjemnú literárnu atmosféru.

Divadlo: Prachy!, 09.11.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Divadelnú sezónu v tomto roku otvorila populárna inscenácia Prachy!, preto si ju môžete pozrieť tento týždeň opäť. Ide o tragikomédiu o peniazoch. O tom, aký je život s nimi, no aj bez nich. Avšak, keď sa hlbšie ponoríte, zistíte, že hra odráža globálnu ekonomickú krízu, ktorá zasiahla všetkých ľudí od roku 2008. Lístok na predstavenie stojí 10,00 €.

10.novembra sa bude hrať opäť, avšak pozor, o 10:00 hod. v Mestskom divadle v Žiline.

Workshop: Macramé, 10.11.2022 o 13:15 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V krajskej knižnici sa vo štvrtok uskutoční aj workshop, na ktorom si budete môcť vytvoriť pierko pomocou macramé techniky. Je to nenáročná aktivita, stačiť vám bude len špagát na macarmé techniku, herebeň a nožnice. Vstupné je 2,00 €.

Diskusia: Stopy slávy zaviate časom - Ondrej Miháľ, 10.11.2022 o 16:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Neskôr poobede sa v knižnici uskutoční diskusia s Ondrejom Miháľom o jeho novej knihe. Ondrej napísal veľa dvojjazyčných kníh o živote Slovákov v Kanade, o tradíciách, prepojeniach, zvykoch, či náboženstve. Jeho najnovšia kniha - Stopy slávy zaviate časom - venuje pozornosť najmä popredným Slovákom v Kanade, ktorí výrazne prispeli rozvoju slovenskej komunity v zahraničí.

stopy slávy zavaie časom, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert: JWQ, 10.11.2022 o 19:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V Rosenfeldovom paláci si užijete aj koncert. JWQ je kvarteto, ktoré vo svojej hudbe kombinuje improvizovanú hudbu s kompozíciami z dielne oboch dychárov. Členovia skupiny sú: Štěpán Janoušek, Michal Wróblewski, Miloš Klápště a Jan Chalupa. Vstup stojí opäť 3,00 € a pre mladistvých je zadarmo.

jwq, zdroj = rosenfeldov palac.jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Festival: 3 dni dobrodružstva v Žiline, 10.11.2022 - 12.11.2022 na Stanici Žilina - Záriečie

Festivalom nie je koniec ani v novembri. Už tento týždeň sa môžete tešiť na trojdňový maratón cestovateľov, horolezcov, dobrodruhov a lyžiarov, ktorí sa stretnú na Stanici Žilina - Záriečie a výnimočne aj v Novej synagóge. Zažijete to najlepšie zo živých prezentácií a online prednášok zo známeho festivalu Cestou necestou. Kompletný program nájdete na stránke podujatia tu.

3 dni dobrodružstva, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina - Záriečie

Prednáška: Potraviny na našich stoloch, 11.11.2022 o 16:30 hod. v Nadácii POLIS, Žilina

V nadácii POLIS to v piatok ožije. Môžete prísť na diskusiu o tom, ako by mal vyzerať váš potravinový systém, o ekologickom hospodárení ľudí, udržateľnej produkcii zdravých a bezpečných potravín a o tom, či si vieme zabezpečiť potravinovú sebestačnosť v Európe a na Slovensku. Stretnutie bude moderovať Martin Staňo.

Podujatie: Poeticko-chaotické IV., 11.11.2022 o 18:00 hod. v KC Hoffmann, Žilina

Magický dátum si žiada aj magické predstavenie. Tak teda privítajte comeback poetického a chaotického podujatia v KC Hoffmann. Tento rok budete mať možnosť stretnúť viacero slávnych umelcov, ktorí pochádzajú z rôznych kútov Slovenska. Chýbať nebude ani skvelá poézia a netradičná výstava obrazov od Samuela Furmaneka. Vstup stojí 5,00 €.

poeticko chaoticke, zdroj = facebook:produce 2 .jpg FOTO: Facebook/Produce 2

Divadlo: Vedľajšie účinky, 11.11.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň uvidíte v Mestskom divadle aj predstavenie Vedľajšie účinky. Hra ukazuje život študentky Connie a mladého cestovateľa Tristana, ktorí sa stretnú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Naozaj majú taký veľký vplyv na ľudský mozog a myslenie? To odhalíte v divadle. Lístok stojí 10,00 €.

Koncert: Spectrum, 11.11.2022 o 20:00 hod. v Barmuseum, Martin

Ak sa radíte k milovníkom elektronickej hudby a vizuálneho umenia, nesmiete na tomto koncerte chýbať. Spectrum - Blame your genes, je nový projekt z dielne Lukáša Zdurienčika. Spája sa v ňom viac žánrov dokopy, pretože jeho cieľom bolo vytvoriť multižánrové podujatie.

Podujatie pre deti: Ako išlo vajce na vandrovku, 12.11.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalšie podujatie v Krajskej knižnici, ktoré bude venované deťom, nesie názov Ako išlo vajce na vandrovku. Klasická rozprávka deti oboznámi o putovaní priateľov a ich nezvyčajných zážitkoch. Zároveň bude pre deti vo veku od 4 do 7 rokov pripravená tvorivá dielňa, na ktorej si môžu niečo vyrobiť. Je však nutné prihlásenie vopred, kvôli obmedzenej kapacite.

ako islo vajce na vandrovku, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop: Zaži dejiny umenia - abstraktné umenie, 12.11.2022 o 14:30 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Sobotný workshop v Galérii Ľ. Fullu je už skoro tradíciou. Na tomto workshope preskúmate hranice maliarstva a postupne sa zamilujete do abstraktnej formy. Tvorivá dielňa je určená pre všetky vekové kategórie od 15 rokov.

Koncert: Jazz v meste - David Kollar (The Buzzfish), 12.11.2022 o 19:00 hod. v Kass, Liptovský Mikuláš

Viete, čo je to buzzfish? Ak nie, máte šťastie, môžete prísť na sobotňajší koncert v Liptovskom Mikuláši. Vypočujete si hudobnú delikatesu v podaní trojice špičkových hudobníkov Kollar, Feliciati, Borlai. Vstupné stojí 12,00 €. Celý program podujatia nájdete na stránke tu.

jazz v meste, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Divadlo: Kaderníčky, 12.11.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Keďže je divadelná sezóna v plnom prúde, hrať sa bude aj v sobotu. Už o 19:00 hod. si môžete prísť pozrieť inscenáciu Kaderníčky, ktorú sme vám bližšie predstavili v minulom článku. Hru zo ženského prostredia nabitú ženskými a spoločenskými témami by ste si nemali nechať ujsť. Lístok stojí 10,00 € pre jednu osobu.

Bábkové divadlo: Snehulienka a 7 trpaslíkov, 13.11.2022 o 16:00 hod. v Bábkovom divadle, Žilina

Kto by nepoznal klasický príbeh o nádhernej Snehulienke a 7 trpaslíkoch. Spanilá kráska uteká pred zlou macochou a prichýlia ju trpaslíci, ktorí sa o ňu začnú starať. Príbeh poukazuje na to, že s novými výzvami a zážitkami prichádza zodpovednosť. Taktiež je o tom, že muži a ženy by si mali byť rovní. Inscenácia je vhodná pre deti od 6 rokov.

snehulienka a sedem trpaslikov, bdz.sk.jpg FOTO: BDZ

Festival: Cestou necestou, 13.11.2022 o 18:00 hod. v Barmuseum, Martin

Aj v Martine budete môcť ešte zažiť atmosféru festivalu. Na cestovateľskom podujatí uvidíte počas jedného večera 3 inšpirujúce prezentácie, ktoré vám môžu zmeniť život alebo ho aspoň trošku oživiť. Celý program nájdete na stránke podujatia tu.

Divadlo: O.Y.E.P., 13.11.2022 o 18:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Divadelné štúdio RosArt vás opäť pozýva na divadelné predstavenie O.Y.E.P., ktoré je o dvoch manželských pároch. Čo sa stane, keď sa štyria ľudia rozhodnú, že budú hovoriť len pravdu? Inscenácia vám odhalí, že manipulácia s faktami, úprava dát pre vyššie účely a zavádzanie, nie je správne v manželstve, no ani v živote. Vstupné je dobrovoľné.


Súvisiaci článok
Obľúbeného podujatia Autá & Káva Žilina sa nadšenci dočkajú aj v novembri
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť