Piatok 19. 04. 2024 11:55:32 | Meniny má Jela

Budúce mamičky môžu využiť bylinnú náparku ako súčasť pôrodu v žilinskej nemocnici

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline prichádza opäť s novinkami. Budúce mamičky môžu pri pôrode využiť aj bylinné naparovanie. Ide o procedúru, v ktorej sa spájajú účinky termoterapie, aromaterapie, hydroterapie a fytoterapie. TEXT a FOTO: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina

Tlačová správa|5. november 2022|08:00:32


Súvisiaci článok
Novorodenci v žilinskej pôrodnici dostali nové perinky
Čítajte viac >

Personál žilinskej pôrodnice absolvoval vo štvrtok 3.11.2022 odborný workshop, počas ktorého im certifikovaná lektorka priblížila, ako bylinnú náparku správne a efektívne používať. Okrem pôrodných asistentiek, ktoré sa tejto metóde venujú už dlhšiu dobu, sú aktuálne preškolené tiež ďalšie pôrodné asistentky, sestry i lekári.

Ženská mokrá bylinná náparka je podľa vedúcej pôrodnej asistentky FNsP Žilina Viktórie Ciprichovej užitočná aj v poslednej fáze tehotenstva a dokáže pozitívne ovplyvniť priebeh pôrodu.

„Náparka v sebe spája tradičnú metódu nahrievania ženských pohlavných orgánov prostredníctvom teplých bylinných výparov. Pripravuje mäkké pôrodné cesty na pôrod tým, že podporuje ich uvoľnenie, otváranie a zvlhčenie,“ vysvetlila vedúca pôrodná asistentka s tým, že náparka navyše pomáha zahriať celé telo, obzvlášť panvové dno, pričom teplá para pôsobí na zmäkčenie hrádze, ktorá sa stáva poddajnejšou, elastickejšou a znižuje sa riziko jej natrhnutia.

„Dlhší pôrod môže byť pre ženy vyčerpávajúci a únavný. Táto špeciálna metóda im môže pomôcť zharmonizovať telo i myseľ, odbúrať strach a pripraviť sa na krásny okamih prvého stretnutia so svojím bábätkom,“ doplnila Viktória Ciprichová, podľa ktorej sa počas naparovania nad bylinkami aktívne uvoľňuje vnútorné napätie. Vďaka tomu sa postupne odplavujú stresové hormóny, znižujú sa obavy z pôrodných bolestí a dochádza k psychickej úľave.

FNsP ZA_V žilinskej pôrodnici môžu rodičky využiť bylinnú náparku.JPG

Žilinská pôrodnica má k dispozícii dve bylinné náparky, ktorých súčasťou je individuálna krytá stolička a špeciálne bylinkové zmesi osobitne určené pre uvoľnenie pôrodných ciest, pôrodné hojenie či voňavý pôrod.

„Záleží nám na tom, aby sa naše pacientky cítili v pôrodnici komfortne. Ak je to pre ženu a dieťatko zdravotne bezpečné, vždy sa snažíme rešpektovať ich priania, pôrodný plán, pretože naším spoločným cieľom je, aby z pôrodnice odchádzala rodina spokojná. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa neustále snažíme prinášať nové služby a metódy,“ uviedol primár oddelenia gynekológie a pôrodníctva FNsP Žilina Martin Sudek. S využívaním bylinnej náparky majú podľa jeho slov zatiaľ len pozitívne skúsenosti. „

Verím, že si táto metóda nájde v našej pôrodnici svoje stále miesto, rodičky budú mať o ňu záujem a budeme ju využívať pravidelne,“ doplnil primár M. Sudek.


Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica zaznamenala mimoriadny úspech v ankete TOP lekári na Slovensku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť