Štvrtok 25. 04. 2024 18:30:16 | Meniny má Marek

Odhady WHO preukázali, že každý štvrtý dospelý človek nevykonáva dostatočné množstvo fyzickej aktivity

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky je dokázané, že pravidelná fyzická aktivita pomáha v prevencii a v zvládaní neprenosných ochorení, ako sú napríklad rôzne srdcové ochorenia, mŕtvica, cukrovka či rôzne druhy rakoviny. Foto: ilustračné / Henry Geddes na Burst.com

Juliana Krčulová|3. november 2022|19:02:33


Súvisiaci článok
HZS by už čoskoro mohla pátrať po stratených osobách pomocou najmodernejších technológií
Čítajte viac >

Pravidelná fyzická aktivita podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky rovnako pomáha pri predchádzaní vysokému krvnému tlaku či pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti. Priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie a kvalitu života jednotlivca.

Globálne odhady Svetovej zdravotníckej organizácie však ukazujú, že každý štvrtý dospelý človek a 81% dospievajúcich nevykonáva dostatočné množstvo fyzickej aktivity.

312611960_493959282761479_2561561623529386545_n.jpg Foto: Facebook / Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

„Miera nedostatočnej fyzickej aktivity obyvateľstva môže stúpať aj v súvislosti s ekonomickým rozmachom krajiny, a to v dôsledku modernizácie dopravy, zvýšeného využívania technológií na prácu a rekreáciu, či z dôvodu narastajúceho sedavého spôsobu života. Jednotlivci zvyčajne vo vyššej miere využívajú prepravu autom, a chôdzu či bicykel nahrádzajú elektrickými kolobežkami, či elektrobicyklami,“ uvádza ÚVZ SR a ďalej pokračuje:

„Na to, aby ste splnili aspoň minimálne odporúčania na množstvo pohybu, pritom častokrát stačia aj menšie úpravy životného štýlu. Spočiatku môžu byť zmeny otravné či náročné, no výskumy naznačujú, že ak vydržíte prvý mesiac, včlenia sa do vašej rutiny a budú vám čoraz prirodzenejšie.“


Súvisiaci článok
Hyundai Motor Group bude na Slovensku vyrábať elektromobily od roku 2025
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť