Streda 27. 03. 2024 22:12:06 | Meniny má Alena

HZS by už čoskoro mohla pátrať po stratených osobách pomocou najmodernejších technológií

Použitie najnovších technológií zameraných na presnejšiu lokalizáciu zachraňovaných osôb by mala podľa Horskej záchrannej služby umožniť novela Zákona č. 544/2002 Z. Z. o Horskej záchrannej službe, o ktorej by mal parlament hlasovať na najbližšej schôdzi. Foto: Horská záchranná služba

Juliana Krčulová|2. november 2022|15:56:09


Súvisiaci článok
Hyundai Motor Group bude na Slovensku vyrábať elektromobily od roku 2025
Čítajte viac >

Včasná lokalizácia osoby v tiesni je podľa záchranárov nevyhnutná pre efektívnu a rýchlu záchranu života. Predmetom novely je zároveň zabezpečenie ochrany osobných údajov a zabránenie ich potenciálnemu zneužitiu.

A738851-scaled.jpg

„Potreba novelizácie zákona reaguje na poznatky z praxe. Horská záchranná služba eviduje viacero prípadov, kedy bezvýsledne pátrala po stratenom turistovi. Posledným prípadom je nezvestný turista, ktorý v sobotu 22. októbra 2022 vyrazil zo Ždiaru smerom na Kopské sedlo, pričom do cieľovej Tatranskej Javoriny nedorazil a pátracia akcia trvá až do dnešných dní. Legislatívna úprava umožní použitie zariadení umiestnených na dronoch, vrtuľníku, automobile, či samotných záchranároch, ktoré dokážu lokalizovať strateného pomocou mobilu aj na miestach bez pokrytia GSM signálom,“ približujú horskí záchranári na svojej internetovej stránke.

A738913-scaled.jpg

Navrhované znenie do zákona ďalej podľa záchranárov zavádza aj pokyny týkajúce sa bezpečnosti osôb v horskej oblasti zamerané na prevenciu úrazov v horských oblastiach: „Upravuje počet horských oblastí na Slovensku, pričom zrušené budú 3 oblasti, v ktorých je pomer vynaložených nákladov neadekvátny vzhľadom na nízky počet zásahov. V neposlednom rade systematicky rieši obnovu záchranárskeho materiálu zmluvných dobrovoľných a profesionálnych horských záchranárov. Navrhované zmeny vznikli v spolupráci s Policajným zborom SR a Asociáciou horských záchranárov združujúcou viac ako 300 dobrovoľných záchranárov,“ dodali horskí záchranári.


Súvisiaci článok
Pár hodín po lúpežnom prepadnutí skončili podozriví muži v rukách martinských kriminalistov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť