Streda 16. 10. 2024 03:58:47 | Meniny má Vladimíra

Už 28 rokov si pripomíname Svetový deň vegánov

Patríte k ľuďom, ktorí sa starajú o svoje telo, pleť, vlasy, zem a záleží im na tom, v akej spoločnosti sa pohybujú? Potom je tento deň ako stvorený pre vás. Hlavnou myšlienkou tohto dňa je, aby sa zvyšovalo povedomie o vegánstve a zdravotných výhodách, ktoré so sebou prináša. ILUSTRAČNÉ FOTO: Kat Smith na Pexels.com

Radka Kostánová|1. november 2022|14:01:47


Súvisiaci článok
Svetový deň písania listov: Obľubujete aj vy túto klasiku?
Čítajte viac >

Prvýkrát sa Svetový deň vegánov oslavoval v roku 1994. Anglická vegánska spoločnosť práve vtedy oslavovala 50. výročie svojho založenia, preto bola myšlienka Svetového dňa skvelou príležitosťou na vlastný sviatok vegánov.

Človek sa môže stať vegánom z rôznych dôvodov. Medzi tie najčastejšie patrí zmena životného a stravovacieho štýlu, schudnutie (aj keď by vegánstvo nemalo byť považované za diétu), morálne a etické dôvody, láska k planéte a zvieratám. Často sa môžete stretnúť s tým, že vegáni ochraňujú zvieratá, sú proti veľkochovom, nepáči sa im, keď žijú v nemorálnych podmienkach, zúčastňujú sa dobročinných aktivít, organizujú protesty a snažia sa šíriť osvetu o štúdiách, ktoré dokazujú, aký zlý vplyv môže mať konzumovanie mäsa a živočíšnych produktov na dennej báze pre človeka.

pexels-the-th-179912.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: THE 5TH na Pexels.com

Počas tohto dňa by sme sa naozaj mali zamyslieť nad tým, koľko mäsa konzumujeme a prečo. Ak je to vo vašich možnostiach, skúste doma zaviesť jeden vegánsky deň počas týždňa a uvidíte, či sa niečo zmení.

Prečo by ste sa o to mali snažiť? Zo štatistiky OSN vyplynulo, že až 26 % celkových emisií pochádza z jedla a 58 % z nich sa vytvára pri spracovaní mäsa a mäsových výrobkov. Menej živočíšnych produktov znamená menej emisií, čo následne znamená lepšie ovzdušie a tým pádom aj lepšiu planétu pre nás všetkých. Nie je to ideálna situácia?


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Sychravé babie leto v Súľovských skalách je tajomne úchvatné (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť