Utorok 30. 04. 2024 10:36:31 | Meniny má Anastázia

Polícia eviduje rekordný nárast opitých vodičov. Ministerstvo sa rozhodlo spustiť novú kampaň (FOTO + VIDEO)

Polícia Slovenskej republiky eviduje za aktuálny rok rekordný nárast požitia alkoholu za volantom. Počet smrteľných dopravných nehôd stúpa a v snahe predchádzať tragickým udalostiam na cestách sa Ministerstvo vnútra SR rozhodlo pripraviť viacero návrhov opatrení a tiež novú informačnú kampaň Alkohol za volantom môže zabíjať. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Juliana Krčulová|28. október 2022|17:31:25


Súvisiaci článok
Opatrenia v súvislosti s „Dušičkami“: Oddnes je v teréne viac policajtov
Čítajte viac >

Hlavné heslá novej komunikačnej kampane Ministerstva vnútra SR sú „Všetci sa chceme vrátiť domov živí a zdraví“ a „Šoféruj iba triezvy“. Kampaň bola oficiálne spustená tlačovou konferenciou vo štvrtok 27. októbra 2022 za účasti ministra vnútra SR, Romana Mikulca a riaditeľa odboru dopravnej polície PPZ, Tomáša Vrábela.

Kampaň bude podľa dostupných informácií prebiehať do konca roka 2022 formou kampaňových videí na sociálnych sieťach Ministerstva vnútra SR, Facebooku a Instagrame, letákovou formou a tiež prostredníctvom premietania krátkych úderných videí priamo v priestoroch čerpacích staníc.

„Do komunikačnej kampane sa k ministerstvu vnútra pripojila Slovenská asociácia palivového priemyslu a obchodu (SAPPO) - (ORLEN Unipetrol Slovakia s.r.o., SLOVNAFT, a.s., OMV Slovensko, s.r.o., SHELL Slovakia, s.r.o., JURKI - HAYTON s.r.o., BENZINOL Slovakia s.r.o., Solar 2009, a.s., OKTAN, a.s.). Do konca roka bude kampaň spustená aj v zakúpenom online mediálnom priestore,“ približuje oficiálna internetová stránka Ministerstva vnútra SR.

post 2160x2160 A triezvy.png

„Dôsledky nehody na zástavke Zochova v Bratislave sú pre celú spoločnosť traumatizujúce a je nemysliteľné, aby sa to opakovalo. Aj preto spúšťame informačnú kampaň, ktorá má odradiť vodičov sadať si za volant po požití alkoholu. Alkohol síce dodáva sebadôveru, zároveň ale spomaľuje zmyslové a motorické reakcie a jazda pod jeho vplyvom je nebezpečná, ako pre opitého vodiča, tak pre jeho okolie,“ zdôrazňuje dôležitosť zodpovedného prístupu minister vnútra SR Roman Mikulec.

kampan1.jpg

„Úmyslom našej asociácie a jej členských spoločností je pripomínanie dôležitosti bezpečnosti na cestách, nielen v kontexte tejto kampane, ale aj z pohľadu celkového zabezpečenia plynulosti cestnej premávky a zníženia nehodovosti, aj v kontexte iných nebezpečných aspektov, ako neprimeraná rýchla jazda, pokračovanie vo vedení motorového vozidla pri pociťovaní únavy, či pri nerešpektovaní ostatných pravidiel cestnej premávky. Preto veľmi vítame túto spoluprácu. Dúfame, že aj informačné kanály našich členských spoločností SAPPO napomôžu, aby bola kampaň adresovaná širokému spektru vodičov,“ hovorí výkonná riaditeľka SAPPO Zuzana Oprchalová.

K nulovej tolerancii jazdy pod vplyvom alkoholu musí však prispieť každý občan zvlášť, a to uvedomením sa a zodpovedným prístupom.

„Polícia vykonáva od začiatku roka 2022 dopravno-bezpečnostné akcie na celom území Slovenska - v mesiaci október pod názvom Radar, predtým bezpečnostné akcie pod názvom Budík, Život, Disciplína, Zodpovednosť. Vo zvýšenom výkone dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky nepoľavíme, pričom na mesiac november je plánovaná na území SR ďalšia dopravno-bezpečnostná akcia. Za deväť uplynulých mesiacov polícia prostredníctvom kontrol odhalila 8 068 pozitívnych dychových skúšok u vodičov motorových vozidiel. Je to najviac za rovnaké obdobie od roku 2015,“ konkretizovalo Ministerstvo vnútra SR.

post 2160x2160 C zdravi.png

„Realita na našich cestách, čo sa požitia alkoholu týka, je smutná. Za deväť mesiacov tohto roka evidujeme 9 073 dopravných nehôd, z toho v 1069 prípadoch bol vinníkom alkohol u vodiča, čo je 12 % z celkového počtu dopravných nehôd,“ hovorí riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Tomáš Vrábel.

kampan2.jpg

Prioritou rezortu vnútra pre nadchádzajúce dni je preto v čo najkratšom možnom čase prijať celý rad opatrení, aby odvážlivcov pod vplyvom alkoholu na našich cestách ubúdalo. Rezort vnútra avizuje napríklad zavedenie bodového systému, stacionárne zariadenia na meranie rýchlosti v mestách a obciach, či posilnenie kompetencii mestských policajtov.

VIDEO kampane Alkohol za volantom môže zabíjať si môžete pozrieť prostredníctvom TOHTO ODKAZU.


Súvisiaci článok
Slovenská polícia získa nové plug-in hybridné vozidlá. Do flotily pribudne aj 87 áut zo závodu v Tepličke nad Váhom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť