Štvrtok 25. 04. 2024 00:19:25 | Meniny má Marek

Potok v parku Frambor odkryli v dĺžke 8 metrov. Zisťovali sme, prečo to viac nejde

Prednedávnom sme vás informovali o tom, že sa Žilinskému skrášľovaciemu spolu podarilo odkryť časť potoka Frambor, pretekajúcu rovnomenným parkom pod estakádou, v dĺžke 8 metrov. Snahou šéfa združenia Jána Rzeszota však bolo, aby odkryli celý zatrubnený potok v parku. Snažili sme sa zistiť, či je to možné. FOTO: Facebook Park Frambor

Michal Filek|11. október 2022|12:00:04

„Po našich žiadostiach sa podarilo aspoň čiastočne odkryť potok Frambor. Vyslobodili sme jeho časť z rúr. Verím, že časom, keď sa spraví hydrogeologicky výskum, bude možné odkryť aj zvyšnú časť potoka na Frambore a následne nato urobiť náhradné koryto až do Rajčianky popri Kragujevskej ulice. Veď keď sa chce všetko sa dá,“ povedal pre SP 21 pred týždňom Rzeszoto.

My sme sa snažili od správcu toku, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik, zistiť, či s takouto alternatívou uvažujú, a kedy. Odpoveď nás však sklamala.

„SVP, Správa povodia stredného Váhu I. Púchov, vykopal v júni v miestach zatrubnenej časti toku Frambor sondy, za účelom určenia jeho presnej polohy. Po vykopaní sond bolo zistené, že zatrubnenie toku je v značnej hĺbke, a odstránenie zatrubnenia vzhľadom na blízkosť pilierov estakády nie je v danom úseku možné. V septembri sme vykonali odstránenie zatrubnenia v dĺžke 8 m, čo predstavuje maximálnu možnú dĺžku odstránenia s ohľadom na bezpečnosť okolitých stavebných objektov a existujúcich inžinierskych sieti,“ povedal pre SP 21 hovorca SVP Marián Bocák.

Marián Bocák, hovorca SVP

Rovnako neuvažujú ani s odkrytím potoka pod už zaniknutou cestou do Strážova, ktorá je situovaná pod topoľovým stromoradím. Takto by, podľa Jána Rzeszota, mohol byť dlhší o viac ako 14 metrov.

„V tejto časti sa s odkrytím vodného toku vzhľadom na blízkosť okolitých ciest a existujúcu zeleň neuvažuje,“ upresnil Bocák.

Podľa jeho slov je vodný tok Frambor zakreslený v katastrálnych mapách na parcelách, ktoré sú vedené ako vodná plocha a sú vo vlastníctve Slovenskej republiky.


Súvisiaci článok
Potok Frambor v parku na Frambore čiastočne odkryli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť