Štvrtok 18. 04. 2024 07:26:16 | Meniny má Valér

Fakty o káve, ktoré vám spríjemnia deň: Vedeli ste, že dnes je jej medzinárodný deň?

Káva je v našich životoch taká potrebná, že si zaslúžila svoj medzinárodný deň. Oslavuje sa 1. októbra, počas ktorého sa ľudia môžu zúčastniť špeciálnych aktivít spojených s kávou, aby sa o nej dozvedeli čo najviac. Vychutnajte si šálku životabudiča pri týchto faktoch. Prekvapia vás? ILUSTRAČNÉ FOTO: Наталья Маркина na Pexels.com

Radka Kostánová|1. október 2022|19:22:44


Súvisiaci článok
Martinčania môžu šálkou kávy podporiť predčasne narodené deti
Čítajte viac >

1.Káva pomáha predlžovať život. V našom minulom článku sme vám odhalili, aký je najideálnejší čas na pitie kávy. Taktiež ste sa v ňom mohli dozvedieť, že je výborným zdrojom antioxidantom, pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny, zlepšuje pamäť a predlžuje život. Samozrejme, čierna káva, nie s cukrom a mliekom.

2.Káva je nápoj, ktorý sa na svete pije najviac. Káva tvorí spolu s vodou a čajom trio nápojov, ktoré sú na svete najviac obľúbené. Taktiež sa o nej hovorí, že káva je legálnou drogou, lebo na nej môže vzniknúť ľahká „závislosť“. Ani vy neprežijete bez rannej šálky kávy?

pexels-pixabay-460257.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay na Pexels.com

3.Najväčšia šálka kávy mala viac ako 20 000 litrov. V roku 2019 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov. Šálku s kávou vytvorili milovníci z Kolumbie a pracovali na nej viac ako mesiac.

4.Kávové zrnko nie je v skutočnosti zrnko. Skôr by sa dalo tvrdiť, že je to kôstka. Napríklad taká, ako sa nachádza v čerešni.

5.Najviac kávy vypije Fínsko. Podľa tohto prieskumu sa vo Fínsku vypije najviac kávy na jedného obyvateľa. Potom nasleduje Nórsko, Island, Dánsko a Holandsko.

Zdroj faktov: Esquirescoffee


Súvisiaci článok
6 faktov o jazykoch, ktoré vás zaručene prekvapia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť