Streda 24. 04. 2024 08:32:45 | Meniny má Juraj

6 faktov o jazykoch, ktoré vás zaručene prekvapia

26. september je známy ako Európsky deň jazykov, ktorý bol vyhlásený v roku 2001. Cieľom tohto dňa je podporiť ľudí k učeniu nových jazykov a zvýšiť tak životnú a sociálnu úroveň v EÚ. ILUSTRAČNÉ FOTO: fauxels na Pexels.com

Radka Kostánová|26. september 2022|16:45:02


Súvisiaci článok
Európsky deň agrobiodiverzity: Viete, prečo je dôležitý?
Čítajte viac >

Deň je zároveň aj oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria významnú časť našich tradícií a kultúrneho dedičstva. Nie nadarmo sa hovorí, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.

Na oslavu tohto dňa sme si pre vás pripravili niekoľko faktov o jazykoch, ktoré vás milo prekvapia a niektorým možno nebudete chcieť ani veriť.

1.Knihu 5 jazykov lásky asi všetci dobre poznáte, no vedeli ste aj to, že niektorí ľudia považujú za jazyk lásky francúzštinu? Nielen kvôli tomu, ako znie, ale aj kvôli tomu, že sa vo Francúzsku nachádzajú romantické uličky a je v ňom cítiť lásku.

2.Avšak, existuje aj jazyk vojny. Údajne je ním ruština (aká, náhoda), pretože sa hovorí, že každý priemerný Rus vyzerá nahnevane.

3.Slovo abeceda pochádza síce z angličtiny, ale základ slova je odvodený z gréčtiny. Prvé dve písmená gréckej abecedy sú „alfa“ a „beta“. Spolu vytvárajú slovo abeceda.

4.Na svete máme aj falošné jazyky. Existuje ich viac ako 200 a sú to jazyky vytvorené pre filmy, seriály, knihy, poviedky a iné.

5.Každý deň sa používa minimálne 7 000 jazykov po celom svete.

6.Človek, ktorý ovláda päť a viac cudzích jazykov sa nazýva polyglot. Známi polygloti sú napríklad Ján Pavol II., Heinrich Schliemann, Guiseppe Gaspardo Mezzofanti alebo John Bowring.

pexels-dani-hart-3719037.jpg ILUSTRAČNÉ FOTO: Dani Hart na Pexels.com

Zdroj faktov: Speakt


Súvisiaci článok
7 knižných noviniek, na ktoré sa môžete tešiť v októbri
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť