Štvrtok 02. 05. 2024 07:43:48 | Meniny má Žigmund

V Krasňanoch opravujú most. V úseku sa tvoria dlhé kolóny

Trpezlivosť obyvateľov Terchovskej doliny je v týchto dňoch ťažko skúšaná. Pred obcou Krasňany začali s rekonštrukciou mosta, cez ktorý vedie hlavná a zároveň jediná cesta zo Žiliny do Terchovej. V úseku sa tvoria rozsiahle kolóny. Šoféri hovoria aj o dvojhodinovom čakaní. Práce na moste budú trvať osem mesiacov. Foto: redakcia, archív DK

Michal Filek|28. september 2022|08:30:12


Súvisiaci článok
Výstavba lávky pre peších na žilinskom sídlisku Vlčince pokračuje! (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Cesta zo Žiliny do Terchovej, ktorá za bežných okolností trvá autom približne 30 minút, sa v týchto dňoch môže natiahnuť aj na niekoľkohodinovú záležitosť. Pred obcou Krasňany totiž rekonštruujú most, po ktorom vedie hlavný a jediný ťah medzi Žilinou a Terchovou, cesta II/583.

Most sa nedá obísť po žiadnej inej trase, v úseku preto vznikajú kolóny. Šoféri, ktorí týmto smerom jazdia pravidelne, hovoria aj o niekoľkohodinovom zdržaní.

Hlavný ťah na Terchovú upchávajú kolóny. V kritických časoch dosahujú aj niekoľkokilometrovú vzdialenosť.

Každodenné kolóny

„Môj osemročný syn navštevuje školu v Žiline, čiže stojíme v kolóne, keď ho ideme ráno zaviesť, aj poobede, keď sa vraciame domov. Niekedy len niekoľko minút, inokedy aj hodinu, dve. A to nehovorím, že minimálne raz za týždeň potrebujeme ísť na väčší nákup alebo k starým rodičom. Zakaždým stojíme. Teda niekoľkokrát do dňa. Je to naozaj veľká skúška trpezlivosti,“ opísala každodenné trampoty s kolónami naša čitateľka z Dolnej Tižiny.

„Najhoršie sú piatky a nedele, keď sa presúvajú šoféri z Poľska. Vtedy sú kolóny niekoľkokilometrové. Siahajú od Krasnian až po Dolnú Tižinu. Na opačný smer po Gbeľany. Najhoršie je, že ak sa chcete dostať domov, nemáte žiadnu inú alternatívu, len si tie kolóny vyčkať,“ pridala sa do diskusie ďalšia z obyvateliek Terchovskej doliny.

V čase našej návštevy, v piatok podvečer, usmerňovala dopravu polícia.

Poškodený, popraskaný

Ako sa dozvedáme od správcu mostného objektu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), most dlhodobo vykazuje vážne nedostatky. Jeho oprava bola nevyhnutná. „Most 583-009 bol postavený v roku 1982. Na vozovke v prechodových oblastiach sa nachádzajú praskliny na celú šírku vozovky. Povrch ríms je značne poškodený. Ako bezpečnostné zariadenie sa na moste nachádza oceľové zábradlie, ktorého výplň je poškodená,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Hoci bolo stavenisko zhotoviteľovi odovzdané už začiatkom júna, s prvými prácami na moste sa začalo len pred niekoľkými týždňami. „Pred vlastným začatím prác bolo zo strany zhotoviteľa potrebné aktualizovať projekt dočasného dopravného značenia, získať povolenie na zvláštne užívanie cesty, ako aj súhlas na vstupy na pozemky,“ doplnila Eva Lacová.

Štyridsaťročný most ponad rieku Varínka je poškodený a popraskaný. Jeho oprava bola podľa správcu otázkou bezpečnosti.

Zimná prestávka

Rekonštrukcia mosta by mala trvať niekoľko mesiacov. „V súčasnosti prebieha rekonštrukcia ľavej polovice mosta (v smere jazdy od Žiliny), ktorá by mala byť ukončená do začatia zimnej údržby, t. j. cca do 30. októbra 2022. Po skončení zimnej údržby cca od 1. apríla 2023 budú práce pokračovať na pravej strane mosta. Celková lehota výstavby bez zimnej údržby je 8 mesiacov.“

Doprava v danom úseku je riadená semaformi aj manuálne. V najkritickejších časoch usmerňuje autá polícia. „Riadenie dopravy na danom mieste je v zmysle zmluvy v kompetencii zhotoviteľa stavby. V súčasnosti na pokyn okresného úradu je doprava od 6.00 do 18.00 h regulovaná regulovčíkom. Mimo pracovnej doby je doprava riadená svetelnou signalizáciou,“ dodala hovorkyňa ŽSK.

Zázrivá dokončená!

Ak budú práce prebiehať podľa plánu, ukončenia rekonštrukcie by sa šoféri mohli dočkať v auguste budúceho roka. Dobrou správou je, že sa v týchto dňoch podarilo sprejazdniť cestu medzi Terchovou a Zázrivou, ktorej oprava taktiež spôsobovala rozsiahle kolóny.


Súvisiaci článok
Diaľničný úsek pri Ružomberku sa do konca roka 2023 nepodarí dostavať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť