Utorok 16. 04. 2024 09:39:58 | Meniny má Dana, Danica

Mestská polícia Čadca začala zasahovať proti neprispôsobivým osobám na hlavnej železničnej stanici

Doposiaľ boli podľa slov čadčianskych mestských policajtov riešení traja bezdomovci, ktorí si po sebe poupravovali skládky neporiadku, ktoré vytvorili priamo na verejnom priestranstve pred železničnou stanicou. Foto: ilustračné / Mike Kotsch na Unsplash.com

Juliana Krčulová|20. september 2022|19:45:01


Súvisiaci článok
UNIZA plánuje zaviesť úsporné opatrenia, nad dištančným vzdelávaním však neuvažuje
Čítajte viac >

Prítomnosť neprispôsobivých občanov vo vestibule železničnej stanice v Čadci sa podľa slov miestnych mestských policajtov stala v poslednom období už neúnosnou.

„Často je stanica a jej okolie sprevádzané hlukom, väčším znečistením a zápachom, ako aj agresívnym správaním týchto osôb, ktoré sú často pod vplyvom alkoholu. Zamestnanci ŽSR nie sú schopní sami účinne riešiť tento problém. Na dohováranie neprispôsobiví občania reagujú často podráždene a človeku, ktorý k nim s týmto úmyslom prehovára, často adresujú množstvo vulgarizmov,“ priblížila Mestská polícia Čadca na svojej internetovej stránke a ďalej uviedla, že v minulosti sa vyskytli aj fyzické napadnutia zamestnancov Železníc Slovenskej republiky.

Priestory železničnej stanice v Čadci patria do správy štátu, avšak čadčianski mestskí policajti sú toho názoru, že zrejme pre nedostatok príslušníkov železničnej a poriadkovej polície, nie sú zásahy v týchto priestoroch častejšie.

„Na základe týchto skutočností sa vedenie Mesta Čadca rozhodlo riešiť tento problém prostredníctvom svojho poriadkového útvaru - Mestskej polície Čadca, a tak vypomôcť štátu. Mestská polícia začala pravidelne vykonávať kontroly v okolí hlavnej železničnej stanice Čadca,“ priblížili mestskí policajti z Čadce a ďalej pokračovali:

„Doposiaľ boli riešení traja bezdomovci, ktorí si po sebe poupravovali skládky neporiadku, ktoré vytvorili priamo na verejnom priestranstve pred železničnou stanicou. Tieto neprispôsobivé osoby odmietajú pomoc vo forme ubytovania a teplej stravy v Dome charity sv. Gianny v Čadci, ktorú každoročne finančne podporuje aj Mesto Čadca.“

Franz Spitaler na Unsplash.jpg Foto: ilustračné / Franz Spitaler na Unsplash.com

Hliadky Mestskej polície Čadca od začiatku roka 2022 vykonali celkom 244 zákrokov voči osobám bez domova, prípadne voči osobám zo sociálne slabšieho prostredia. Z verejného priestranstva, ale aj z objektov v správe majetku mesta, z bytových domov mestskí policajti opakovane vykázali 69 ležiacich osôb.

„Problémom polície pri plnení úloh na úseku verejného poriadku sú zákroky s osobami, ktoré majú príznaky značného požitia alkoholických nápojov a v dôsledku toho vzbudzujú verejné pohoršenie alebo ohrozujú seba, svoje okolie, svoju rodinu, či iné osoby, a taktiež verejný poriadok z dôvodu absencie protialkoholickej záchytnej izby, tzv. záchytky. Na zriadení záchytnej izby najmä z dôvodu jej financovania sa kompetentné orgány už niekoľko rokov nevedia dohodnúť. Ide o problém, ktorý polícia, a je to rovnako v prípade Policajného zboru, ako aj mestskej polície, nedokáže vyriešiť k spokojnosti občanov,“ uzavrela Mestská polícia v Čadci na svojej oficiálnej internetovej stránke.


Súvisiaci článok
V Trnovom vznikol unikátny biopark (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť