Keď sme sa o nej dozvedeli, snažili sme sa o pútavých jedlách zistiť viac. A nemohli sme sa spýtať nikoho povolanejšieho, ako je majiteľ reštaurácie, rodený Nepálčan, Ram Katuwal.
„Áno, pochádzam z Nepálu a som kuchár. Pred pár rokmi som odišiel pracovať do Českej republiky. Varil som tam 5 rokov a aj som iných učil variť indické a nepálske jedlá,“ prezradil nám na úvod.
Exotické jedlá z ďalekej Ázie Čechov zaujali. Preto sa, po piatich rokoch, rozhodol Ram otvoriť si vlastnú reštauráciu v Zlíne a neskôr aj v Ostrave. Obe fungujú dodnes a sú úspešné.
„Jedného dňa, bolo to v roku 2019, sme išli na výlet do Žiliny. Chceli sme sa najesť v niektorej indickej, alebo nepálskej reštaurácii. Ale žiadnu takú sme tu nenašli. A tak sme sa rozhodli, že ju tu založíme. Naplánovali sme si to, bohužiaľ začínal práve Covid. Museli sme čakať, a podarilo sa nám to tento rok 15. augusta,“ hovorí Katuwal o tom, prečo sa rozhodol obohatiť aj žilinskú gastronómiu.
Indická a Nepálska kuchyňa sú vraj podobné. Len ťažko ich bežný Slovák rozozná. „Varíme mäso, karí, zeleninu. Máme viac pálivé a korenisté jedlá, ale aj menej pálivé. Okrem toho u nás varíme aj tradičné jedlá. Našou špecialitou je nepálsky chlieb Naan. Je v tvare placky a robíme ho v tradičnej peci. Používame naň tradičnú múku dovážanú z Indie,“ hovorí majiteľ žilinskej reštaurácie Makalu.
Chuť a vôňa nepálskej reštaurácie v centre Žiliny je úplne iná, ako ostatných okolitých prevádzok. Ak ste ich kuchyňu ešte neochutnali, o veľa ste prišli. Je výrazná, voňavá, chutná, zaujímavá... V čom tkvie jej tajomstvo? Áno, správne, sú to tradičné bylinky, vozené z Nepálu a Indie.
„Máme svoje korenie a ďalšie suroviny. Vytvárajú úplne iné chute, ako sú našinci zvyknutí. A Slovákom, alebo Čechom, sa veľmi páčia. Chutí im to. Okrem toho sú naše jedlá zdravšie. Používame veľa zeleniny. V Nepále používame hlavne mäso z kozla. Tu ho však nedostať, preto varíme hlavne z jahňaciny a kuraciny. Z bravčoviny málo a hovädzinu nepoužívame vôbec. Kraja je u nás posvätné zviera,“ prezrádza svoje tajomstvá Ram. Ako dodáva, používajú aj rôzne tunajšie korenia. Napríklad cesnak, zázvor, koriander, rasca.
Zaujímavosťou je, že Makalu v Žiline na Hornom Vale je prvá slovenská nepálska reštaurácia. Inej tu zatiaľ niet.
„Na Slovensku je super. Žijú tu dobrí ľudia, ktorí sú priateľskí. A majú radi cudzincov. Zaujímajú sa, odkiaľ sme, ako sa nám darí. Pýtajú sa na naše zvyky a tradície. Lebo vaša kultúra je úplne iná, ako naša. Najviac mi však chýbajú hory. Narodil som sa vo výške viac ako 3000 metrov nad morom. Ale na Slovensku som ešte na horách nebol, ani vo Vysokých Tatrách. Určite sa tam vyberiem, keď budem mať trochu čas,“ dodal na záver náš hostiteľ Ram Katuwal.
Chcete vedieť, ako šéfkuchár indicko-nepálskej reštaurácie Makalu v Žiline na Hornom vale pripravuje kuraciu Masalu, spolu s tradičným nepálskym chlebom Naan? Pozrite si to v našom videu.
Článok vznikol v spolupráci s reštauráciou Makalu na Hornom vale v Žiline.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť