Štvrtok 25. 04. 2024 08:51:58 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Klaviristka Dominika Dorincová (FOTO + VIDEO)

Talentovaná 22-ročná klaviristka Dominika Dorincová je absolventkou žilinského konzervatória v odbore hra na klavíri a stále ešte študentkou 5. ročníka kompozície na rovnakej škole. Od októbra však už bude svoj talent rozvíjať na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, kde bude študovať kompozíciu scénickej a filmovej hudby. Jej snom je totiž komponovať hudbu. Svoje diela už predstavila na koncertoch v Žiline, Považskej Bystrici, v Českej republike, ba dokonca aj v Taliansku. A nahrala aj svoj debutový album. FOTO A VIDEO: Archív DD

Michal Filek|3. september 2022|13:33:25


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Tanečníci Svetlana Pekarová a Martin Strausz (VIDEO)
Čítajte viac >

Klaviristka pochádzajúca z Považskej Bystrice sa hudbe venuje od malička

„Rada som si ako dieťa spievala a tak ma rodičia ako štvorročnú prihlásili do detského spevácko – tanečného súboru TIP TOP na ZUŠ v Považskej Bystrici, kde som objavila svoju veľkú lásku k hudbe. Po prvýkrát som stála na pódiu keď som mala 4 roky a už vtedy som cítila, že keď vyrastiem, budem robiť niečo s hudbou. V tej dobe som túžila byť speváčkou, pretože spev bol môj život. Neskôr, keď som mala 10 rokov, som však objavila klavír a ten si získal moje srdce aj vďaka mojej úžasnej pani učiteľke Elene Lendelovej. Ako 13–ročná som sa stala mimoriadnou študentkou klavíra na Konzervatóriu v Žiline,“ rozpovedala nám svoje začiatku Dominika.

Po smrti pani učiteľky sa talentovaná hudobníčka rozhodla, že bude sama komponovať a napísala svoje prvé skladby. Aj takto prekonala smutnú udalosť, ktorá ju zasiahla.

„Práve tie mi pomohli prekonať toto ťažké obdobie. Vďaka tejto smutnej udalosti som objavila svoj dar a zároveň najväčšiu vášeň. Komponovanie hudby mi umožňuje snívať, vyjadriť svoje emócie, pocity, nálady. Je to taký útek z reality do môjho vlastného sveta, v ktorom je možné všetko,“ vyjadrila pre SP 21 svoje najvnútornejšie pocity.

Dominika a jej profesori.jpg Dominika a jej profesori.

Okrem klavíra Dominika študovala 2 roky dirigovanie pod vedením skvelého dirigenta Štefana Sedlického, v rámci ktorého si vyskúšala aj hru na bicie nástroje.

„Popri tom som sa v rámci svojho voľného času učila hrať na violončelo, ktoré dodnes patrí medzi moje záľuby. Všetky tieto aktivity mi pomohli rozšíriť moje hudobné obzory, a tiež mi pomohli zistiť čo naozaj chcem v živote robiť – komponovať hudbu. Preto už štvrtým rokom študujem kompozíciu na rovnakom konzervatóriu pod vedením pána profesora Petra Špiláka,“ prezrádza.

Jediný cieľ – zlepšovať sa!

Dominika robí pre svoj rast všetko. Zúčastňuje kurzov, workshopov, školení, súťaží. S jediným cieľom – zlepšovať sa!

V rokoch 2018 a 2020 sa zúčastnila skladateľského workshopu v talianskom meste Cava de Tirreni, zameraného na mladých skladateľov, kde zlepšovala svoje zručnosti a zároveň pracovala na svojom debutovom albume.

Album Forever in my Heart.jpg Dominikin debutový Album Forever in my Heart.

V novembri 2021 získala čestné uznanie na medzinárodnej skladateľskej súťaže InterComp, ktorú usporiadala Akadémia umení v Banskej Bystrici. „V januári 2020 mala premiéru v Žiline moja klasická kompozícia pre sólo klavír Etuda c mol "Búrka" v podaní skvelého klaviristu a profesora Michaela Berkiho, ktorému je skladba venovaná. Svoju tvorbu som prezentovala na koncertoch v Taliansku (Cava de Tirreni) , Českej republike (Horní Jelení, Králíky), Slovensku (Považská Bystrica, Žilina),“ hovorí s nadšením Dominika Dorincová.

Album

V júli 2020 nahrala Dominika v Taliansku svoj debutový klavírny album "Forever in my Heart". Vydaný bol 27. novembra 2020 pod talianskou hudobnou spoločnosťou "Trees Music Studio". Obsahuje 12 kompozícií pre sólo klavír.

Album obdržal priaznivé recenzie doma i v zahraničí. Výborne ho hodnotil popredný hudobný web v USA Mainlypiano.com, taliansky skladateľ a hráč na bicie Pietro Vitale.

Skladby z albumu "Forever in my Heart“ bolo možné počuť aj v rádiách v Berlíne, na Sicílii aj v bratislavskom rádiu Devín.

nahrávanie albumu v Taliansku.jpg Nahrávanie albumu v Taliansku.

Som nesmierne šťastá, že si album získal poslucháčov z rôznych krajín sveta (Taliansko, USA, Slovensko, Mexiko, Španielsko, Argentína, Nemecko, Anglicko, Česká republika, Holandsko, Francúzsko, Poľsko ai.). Album je dostupný na všetkých streamovacích platformách ako Spotify, Apple music, Deezer a tiež aj na CD,“ uzatvára mladá talentovaná skladateľka a interpretka Dominika Dorincová.

Mladý talent Považskej Bystrice 2019.jpg Mladý talent Považskej Bystrice.

Dominika diriguje.jpeg Dominika diriguje.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Speváčka a baletka Timea Prievozníková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť