Piatok 19. 04. 2024 07:29:19 | Meniny má Jela

Kysucké múzeum získalo vzácne starožitné hodiny (FOTOGALÉRIA)

Vďaka úspešnému projektu Akvizícia starožitných hodín získalo v roku 2021 Kysucké múzeum financie z Fondu na podporu umenia. Múzeum tak má desať kusov vzácnych starožitných nástenných hodín, ktoré pochádzajú z rokov 1850 až 1920, od súkromného zberateľa pána Ľubomíra Beláka zo Starej Bystrice. FOTO: Kysucké múzeum

Radka Kostánová|24. august 2022|10:15:21


Súvisiaci článok
Kultúra tento týždeň: Zažiť budete môcť festivaly, koncerty a aj prednášky
Čítajte viac >

Tento projekt podporil Fond na podporu umenia sumou 2300 eur, Žilinský samosprávny kraj prispel 610 eur a múzeum doplatilo z vlastných zdrojov sumu 140 eur.

Zberateľ Ľubomír sa oprave hodín a hodinových strojčekov venuje už viac ako 40 rokov. Aj keď nie je vyučený hodinách, zbiera a opravuje ich rád. Doma už má také malé múzeum, lebo jeho zbierka obsahuje vyše 100 kusov nástenných skriňových hodín od rôznych výrobcov.

„Keďže múzeum malo do roku 2021 vo svojich zbierkach len niekoľko kusov hodín – ide o dvoje secesné nástenné hodiny, troje stolné hodiny z prvej polovice 20. storočia, nástenné hodiny z polovice 20. storočia, niekoľko skriniek z hodín a pár budíkov, bolo pre múzeum veľmi prínosné doplniť tento fond o nasledovné predmety: hodiny nástenné dvojzávažové, hodiny nástenné „husľovky“ jednozávažové, hodiny nástenné trojzávažové, hodiny nástenné jednozávažové, hodiny strunové „mlynárky“, hodiny strunové štvrťové, hodiny dvojzávažové matečné L. Heinz, hodiny prvorepublikové, dvojzávažové, hodiny dvojzávažové „husľovky,, hodiny nástenné jednozávažové,“ informuje Andrea Paráčová z Kysuckého múzea.

Po odbornom spracovaní týchto hodín by ich múzeum chcelo vystavovať prostredníctvom výstavy aj širokej verejnosti a zvedavcom.

hodiny (1).jpg

hodiny (2).jpg

hodiny (3).jpg

hodiny (4).jpg

hodiny (5).jpg

hodiny (6).jpg

hodiny (7).jpg

hodiny (8).jpg

hodiny (9).jpg

hodiny (10).jpg


Súvisiaci článok
V kúpeľnom parku osadili umeleckú lavičku Mateja Bela
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť