Streda 27. 03. 2024 11:05:20 | Meniny má Alena

Kysučan Dávid Kúrňava dostal za extrémizmus 20 mesiacov za mrežami

V pondelok popoludní vyniesla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rozsudok nad Kysučanom Dávidom Kúrňavom. Odsúdila ho na 20 mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody za extrémizmus. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a z prečinu prechovávania extrémistického materiálu. FOTO: TASR

TASR|16. august 2022|08:48:42

Rozsudok zatiaľ ešte nie je právoplatný.

V minulosti už bol Kúrňava právoplatne za extrémizmus odsúdený. Okrem iného za to, že v auguste 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny 25 eur za postrieľanie migrantov.

Trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň dostal trest prepadnutia veci - trička, rúška a dvoch mobilných telefónov. "Súd z obžaloby vypustil niektoré jej body," ozrejmila sudkyňa Pamela Záleská.

K časti spáchaných skutkov sa Dávid Kúrňava počas pojednávania priznal. Súd to však nebral do úvahy ako poľahčujúcu okolnosť. Záleská zdôraznila, že k čiastkovému priznaniu prišlo až pod ťarchou dôkazov. U obžalovaného preto prevažovali podľa jej slov priťažujúce okolnosti. Ako ďalej uviedla, uloženie podmienečného trestu odňatia slobody či iného alternatívneho trestu neprichádzalo do úvahy, lebo prišlo u obžalovaného k recidíve konania po relatívne krátkom čase.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval uloženie nepodmienečného trestu odňatia slobody a zaradenie obžalovaného do ústavu so stredným stupňom stráženia. "Ak som sa aj dopustil nejakého trestného činu, nespáchal som ho úmyselne," vyhlásil ešte po skončení sa dokazovania Dávid Kúrňava. Obe strany si ponechali lehotu na podanie odvolania.

Sudkyňa zdôraznila, že obžalovaný aj na základe toho, že už bol v minulosti potrestaný, musel mať vedomosť o protiprávnosti svojho konania. "Minimálne dvakrát mu bolo v rámci predošlých súdnych konaní vysvetlené, kde sú hranice," podotkla Záleská. V minulosti už bol Dávid Kúrňava za extrémizmus právoplatne potrestaný. Okrem iného za to, že v auguste 2015 zverejnil na internete inzerát s ponukou odmeny 25 eur za postrieľanie migrantov.


Súvisiaci článok
Krátko po lúpežnom prepadnutí 70-ročného muža skončil v rukách policajtov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť