Streda 27. 03. 2024 15:30:03 | Meniny má Alena

Janckulík vs. Jurinová: Predvolebné napätie na župe kvôli platu vedúceho. Pre koho je miesto určené?

Súboj o post žilinského župana bude aj tento rok ostrý. Súčasný podpredseda Igor Janckulík (KDH) vyšiel na svojom Facebooku s kritikou županky Eriky Jurinovej (OĽaNO), ktorá obsadzuje pozíciu: Vedúci útvaru hodnoty za peniaze, s platom 2 600 eur plus ďalšie odmeny. Najmä plat je tŕňom v oku podpredsedovi. „Pre koho je toto miesto určené?“ pýta sa Janckulík a domnieva sa, že môže byť vytvorené pre konkrétneho človeka. „Navrhovaný plat zodpovedá náročnosti práce senior analytika,“ oponuje hovorkyňa župy Eva Lacová. FOTO: Koláž SP 21/zdroj Facebook E. Jurinová, I. Janckulík

Michal Filek|15. august 2022|10:00:07


Súvisiaci článok
Jurinová: Veľmi ma mrzí vyjadrenie pána Janckulíka, a fakt, že neocenil kroky, ktoré sme podnikli pre záchranu Krajského súdu a okresných súdov
Čítajte viac >

Janckulík: Obávam sa, že je to miesto pre ďalšieho z vyvolených

„Útvar hodnoty za peniaze (ÚHzP) pani županka zriadila v roku 2018 a teraz tesne pred voľbami sa obsadzuje miesto vedúceho tohto útvaru. Žiaľ od zriadenia ÚHzP nebola poslancom kraja predložená žiadna analýza. Určite ľudia pracujúci na tomto oddelení sú schopní, ale nevieme, na akú prácu sú využívaní a komu sú predkladané ich výsledky,“ uvádza Janckulík.

Podľa neho je výška platu na túto funkciu určite pohoršením a demotiváciou pre ostatných riaditeľov odborov, zamestnancov úradu ŽSK a zamestnancov v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Stačí si vraj pozrieť platy v aktuálnych ponukách na voľné posty riaditeľov a štatutárov v organizáciách, ktorí nesú priamu zodpovednosť za inštitúciu a majú pod sebou desiatky zamestnancov.

Oproti tomu, ako tvrdí Janckulík, Útvar hodnoty za peniaze so štyrmi zamestnancami, má väčšinou len odporúčací charakter pre vedenie župy na základe analýz, ktoré spracovávajú z podkladov jednotlivých odborov. Preto sa pýta: Na čo bude mať vedúci tohto útvaru plat od 2600 eur, plus individuálnu doplnkovú mzdu a kvartálne odmeny?

„Obávam sa, že toto miesto je už pripravené pre niekoho, tak ako napríklad miesta pre vyvolených dohodárov na župe, ktorí dostávajú 40 eur/hod. a sú aj takí, ktorí majú 2 pracovné zmluvy. Ani u týchto dohodárov nevieme, čo robia. Vieme len toľko, že na verejnosť nedávno unikla informácia, že je medzi nimi aj rodinný príslušník vedenia kraja s dvoma zmluvami. Len pre ilustráciu - na nedávno obsadzovaný post generálneho riaditeľa správy ciest ŽSK bol ponúkaný nástupný plat 2000 eur/mesiac, a to je post, pod ktorý spadá niekoľko závodov správy ciest so stovkami zamestnancov a zodpovednosťou za cesty v kraji,“ informuje podpredseda kraja Igor Janckulík.

56589760_2456630354569846_5420635270313672704_n.jpg Predsedníčka so svojím podpredsedom. FOTO: Facebook / Erika Jurinová.

Čo na to župa?

Spravodajský portál SP 21 požiadal o reakciu vedenie župy. Hovorkyňa Eva Lacová nám poslala stanovisko predsedníčky.

Podľa Lacovej je obsadzovanie tejto pozície jedným z výsledkov projektu IL ŽSK, ktorý presnejšie zadefinoval činnosť Útvaru hodnoty za peniaze. Obdobne aj na iných župách vznikli analytické inštitúty a strategicko-analytické jednotky, ktoré majú svojich vedúcich. K tomuto kroku pristúpili aj ministerstvá a ich organizácie, pričom platy na pozíciách analytikov (t.j. nie vedúcich pozíciách) sa pohybujú aj na úrovni 2200 - 2700 eur, to však nie je prípad ŽSK.

Výberové konanie na vedúceho, podľa informácií od Lacovej, je zverejňované druhýkrát, prvýkrát bolo neúspešné. Prihlásení kandidáti nespĺňali požadované podmienky, a to najmä prax na obdobnej pozícii, skúsenosť s tvorbou komplexných analytických materiálov, stratégie a štúdií a predloženie zhrnutia (executive summary) v minulosti vypracovanej analýzy.

„Práca úspešného kandidáta má viesť k naplneniu vízie ŽSK ako regionálneho partnera na lokálnej, národnej a medzinárodnej úrovni s cieľom zvýšenia získanej hodnoty za vynaložené prostriedky na Úrade ŽSK a v organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti (ďalej OvZP), pričom jeho prácu tvorí spektrum činností s dôrazom na analýzu dát, tvorbu a implementáciu opatrení, metodík a úsporných návrhov. Navrhovaný plat zodpovedá náročnosti práce senior analytika,“ tvrdí župa.

297836397_3456048151294723_64298393423625375_n.jpg

Lacová: Plat je adekvátny

Odmeňovanie zamestnancov príspevkových organizácií vyššieho územného celku upravuje zákon 552/2003 Z.z., ktorý sa ale nevzťahuje na odmeňovanie zamestnancov Úradu VÚC. Tieto dve skupiny sa riadia odlišnými právnymi normami, a práve stupnice platových taríf zamestnancov príspevkových organizácií sú prílohami uvedeného zákona. V zmysle zákona 552/2003 Z.z. bol stanovený aj ponúkaný plat generálneho riaditeľa Správy ciest ŽSK.

„Podrobnejšie informácie o činnosti projektového tímu EVS pre IL ŽSK a vykonávaných činností sú zverejnené aj na intranete Žilinskej župy a teda sú prístupné aj p. podpredsedovi Janckulíkovi. Škoda, že p. podpredseda sa zaujíma len o výšku výdavkov a nezaujíma sa o prínos projektu nielen pre Úrad, ale najmä pre riadenie organizácii v zriaďovateľskej pôsobnosti a vízie rozvoja kraja z pohľadu nie len poslancov, ale relevantných skupín obyvateľov, ktorí sa na projekte v rôznych fázach podieľajú.

Vyjadrenie pána podpredsedu ŽSK na svojom Facebook profile je jeho súkromným názorom. Pokiaľ by sa zaujímal podrobnejšie o činnosť projektového tímu EVS pre IL ŽSK a o činnosť útvaru Hodnota za peniaze ako podpredseda ŽSK, potom by písal hodnotnejšie statusy pre Facebook komunitu,“ dokončila Lacová.


Súvisiaci článok
Janckulík: Prišli sme o tri okresné súdy, čo je absolútne zlyhanie vedenia župy pre náš kraj čokoľvek vydobyť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť