Streda 17. 04. 2024 00:16:34 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

Šestnásťročná Vladyslava svoju operáciu v Ľvove nestihla. Pomoc našla v žilinskej nemocnici

V žilinskej nemocnici absolvovala náročnú operáciu idiopatickej skoliózy s viac ako 70-stupňovým zakrivením chrbtice iba šestnásťročná Vladyslava, ktorej v deň začatia vojnového konfliktu na Ukrajine nemocnica v Ľvove zrušila termín dôležitej operácie. Podľa slov hovorkyne FNsP Žilina na termín výkonu na oddelení pediatrickej ortopédie Vladyslava čakala v štandardnom poradovníku a operáciu úspešne absolvovala v stredu 10. augusta 2022. Už na druhý deň sa dokázala postaviť na vlastné nohy. Foto: FNsP Žilina

Juliana Krčulová|12. august 2022|09:46:50


Súvisiaci článok
Z Vlčiniec dnes odstránili ďalšie dva vraky. Niektorým Žilinčanom vŕta v hlave, či sa tak deje kvôli voľbám
Čítajte viac >

Hovorkyňa FNsP Žilina, Lenka Záteková, informovala, že oddelenie pediatrickej ortopédie a spondylochirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline operuje deformity chrbtice u detí aj dospelých v najväčšom rozsahu na Slovensku. Medzi pacientov z celej republiky sa podľa jej slov v marci tohto roka zaradila aj šestnásťročná Vladyslava s diagnózou ťažkej idiopatickej skoliózy, ktorá spolu s rodinou utiekla pred vojnou z Ukrajiny.

Záteková ďalej uviedla, že práve z dôvodu ozbrojeného konfliktu bola nemocnica v ukrajinskom Ľvove nútená zrušiť operáciu šestnásťročnej Vladyslave, ktorú mal viesť poľský lekár. Odbornú pomoc našla v žilinskej nemocnici.

Vladyslava trpí idiopatickou skoliózou, ktorá spôsobila výrazné zakrivenie jej chrbtice. Ako priblížil primár oddelenia pediatrickej ortopédie a vedúci lekár spondylochirurgie FNsP Žilina Juraj Popluhár, v Žiline zrealizujú ročne približne 100 až 115 operácií rôznych deformít chrbtice celého vekového spektra. Mladá ukrajinská pacientka čakala na termín výkonu v štandardnom poradovníku a operáciu absolvovala v stredu 10. augusta 2022.

FNsP ZA_Idiopatická skolióza 16-ročnej pacientky pred operáciou.jpg

„Zhoršujúce sa nálezy sú bežne riešené operačne pri zakrivení od 35 až 40 stupňov, v tomto prípade mala pacientka skoliózu v pokročilom štádiu so zakrivením nad 70 stupňov, kedy nejde o estetickú pomoc, ale o zdravotnú indikáciu. Ochorenie ovplyvňuje vitálnu kapacitu pľúc, obehový systém, opotrebenie platničiek a tiež môže spôsobovať kardiologické ťažkosti,“ priblížil Popluhár s tým, že pri štvorhodinovej operácii 16-ročnej študentky zvolili zadný prístup.

„Chrbticu sa nám podarilo úspešne zreponovať, vyrovnať a zastabilizovať definitívnym fixátorom, ktorý ostáva v tele pacientky. Jej život však neobmedzí, naopak zlepší sa jeho kvalita i zdravotný stav, ktorý by sa bez operačnej liečby v ďalších rokoch výrazne zhoršoval a priniesol mnohé závažné problémy,“ doplnil primár žilinskej detskej ortopédie. Voperovaný implantát pozostáva podľa jeho slov z dvoch chróm-kobaltových tyčí a dvadsiatich štyroch titánových skrutiek.

Už na druhý deň po operácii sa Vladyslava postavila na nohy a urobila prvé kroky.

„Som veľmi rád, že si rodina pacientky vybrala práve našu nemocnicu a vysoko špecializované pracovisko pediatrickej ortopédie, ktoré je špičkou vo svojom odbore. Zároveň ďakujeme za spoluprácu Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá vyšla pacientke v ústrety, umožnila nám zrealizovať tento náročný výkon a pomôcť jej tak ako ďalším deťom či dospelým,“ doplnil riaditeľ FNsP Žilina, Eduard Dorčík.


Súvisiaci článok
Zo žilinského sídliska Vlčince odtiahli tri vraky. V riešení je ďalších štyridsať vozidiel (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť