Nedeľa 24. 03. 2024 04:43:32 | Meniny má Gabriel

Žilinský šachový veľmajster Jerguš Pecháč remizoval s majstrom sveta!

Slovenskí reprezentanti v šachu dosiahli v sobotňajšom 8. kole Šachovej olympiády v indickom Čennaí prenikavý výsledok, keď remizovali s tretím nasadeným tímom Nórska. Leví podiel na tom mal iba 20-ročný veľmajster Jerguš Pecháč, ktorý na prvej šachovnici udržal s čiernymi figúrkami na uzde úradujúceho majstra sveta Magnusa Carlsena a vybojoval cennú remízu. ZDROJ: TASR. FOTO: International Chess Federation

Michal Filek|9. august 2022|17:42:11

Pecháč navyše cez víkend získal aj ďalšie významné ocenenie. „V sobotu Medzinárodná šachová federácia FIDE ocenila slovenskú jednotku v šachu Jerguša Pecháča (20 rokov má tento mladý talentovaný veľmajster) prestížnou cenou Gligorič Trophy 2021 za mimoriadne športové fair play správanie. Počas kvalifikácie na Majstrovstvá Európy ponúkol vo veľmi dôležitom „postupovom“ zápase izraelskému veľmajstrovi Gelfandovi remízu po tom, ako sa súper počas hybridnej online partie „preklikol“. Ocenenie mu na šachovej olympiáde v indickom Chennai odovzdalo vedenie FIDE,“ napísal na svojom Facebooku Richard Durana, riaditeľ inštitútu INESS.

Pecháč je 246. hráč sveta. Remizovať s majstrom sveta Gelfandom, ktorý svetovému šachu dominuje už desaťročie, je nevídaný úspech. Veď dokonca aj legendárny Gary Kasparov je v rebríčku až za Nórom.

Pecháč je bývalým študentom Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Žiline a členom šachového oddielu mladosť v Centre voľného času Žilina.

V roku 2019 sa stal, napríklad, najlepším šachistom regiónu Horné Považie a absolútnym víťazom XI. ročníka Šachového turnaja o cenu riaditeľa Úradu Žilinského samosprávneho kraja.


Súvisiaci článok
Žilinská univerzita v Žiline a onsmeni získali prestížne ocenenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť