Pondelok 16. 09. 2024 16:24:04 | Meniny má Ľudmila

Pozor, nejedzte neumyté lesné ovocie! Líšky v Žilinskom kraji prenášajú nebezpečné ochorenie ničiace pečeň

Až u 70% líšok v Žilinskom kraji našli nebezpečnú pásomnicu líščiu, ktorá spôsobuje parazitárne ochorenie s názvom echinokokóza. Je vraj veľmi nebezpečné, pretože vážne postihuje pečeň a ďalšie orgány, pričom hrozí až transplantácia. Človek sa môže nakaziť z neumytého lesného ovocia čučoriedok, či jahôd. Vôbec takéto neumyté lesné plody nekonzumujte! FOTO: pixabay.com

Michal Filek|7. august 2022|11:00:45

V rokoch 2000 – 2010 bolo na Slovensku hlásených 12 prípadov, z toho 4 prípady na strednom Slovensku a 8 na východnom Slovensku. Informuje o tom portál noviny.sk.

Chorobou sa človek nakazí tak, že zje vajíčka parazita, ktorý ju spôsobuje. Tie sa často nachádzajú v truse, na srsti zvierat, ale aj na ich tlame a jazyku. Ďalším spôsobom je konzumácia lesných plodov kontaminovaných fekáliami, najčastejšie chorej líšky. Možná je vraj nákaza dokonca aj kontaminovanou vodou.

Veľmi problematické je, že inkubačná doba nákazy je 5 – 15 rokov. Prvými príznakmi sú zimnice, horúčky, zvracanie. U väčšiny pacientov sa ochorenie prejaví medzi päťdesiatym a sedemdesiatym rokom života.

Liečba je veľmi zložitá. Infekcia môže skončiť aj úplným zničením pečene a nutnou transplantáciou.

Čo urobiť, aby ste sa nenakazili?

  • dôkladne umývajte lesné plody pred konzumáciou
  • tam, kde sa choroba vyskytuje, lesné plody vôbec nejedzte
  • nepite vodu z neznámych prírodných zdrojov

Súvisiaci článok
Strecha na zámku Kunerad nebude červená, stáť bude 1,4 milióna eur a na konštrukcie použijú aj oceľ. Zaujíma vás, kedy bude hotová?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť