Štvrtok 25. 04. 2024 13:32:48 | Meniny má Marek

Plavba loďou, či zipline z Kubínskej hole. Orava ponúka mnoho zaujímavostí

Turistika, oddych, aj adrenalín. Či je zima, či leto, Orava je krásna v každom ročnom období. Na svoje si prídu milovníci kultúry, histórie, športu, aj adrenalínu. FOTO: kubinska.sk

D U|3. august 2022|11:18:31


Súvisiaci článok
V Kysuckom múzeu bude Prázdninová nedeľa
Čítajte viac >

Orava sa rozprestiera v severozápadnej časti Slovenska. Hraničný bod v katastrálnom území obce Oravská Polhora je najsevernejším bodom Slovenska. Región ponúka aktívne trávenie voľného času, aj oddych, a to počas všetkých ročných období.

Oravský hrad

Patrí medzi najkrajšie a najznámejšie hrady na Slovensku. Pozornosť upúta už z diaľky a naopak, z dominanty Oravy na mohutnej skale je krásny výhľad na okolie. V minulosti bol Oravský hrad svedkom historických udalostí, dnes je vyhľadávaným objektom turistov, ale aj filmových producentov. V roku 1922 práve v jeho priestoroch točili film Upír Nosferatu a neskôr aj rozprávky Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš, či Láska na vlásku.

Mohutná stavba sa vypína nad obcou Oravský Podzámok a popod hrad tečie rieka Orava. Hradné bralo bolo osídlené už v praveku. Prvé piliere hradu položili v 13. storočí a najväčší rozmach zažil hrad za čias Thurzovcov. Areál, ktorý má 154 miestností navštívia ročne tisíce turistov. Počas sezóny ponúka mnoho zaujímavých podujatí, či obľúbené nočné prehliadky.

turisticky.sk.jpg FOTO: turisticky.sk

Expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy

Ak máte radi tvorbu Pavla Országha Hviezdoslava, určite neobíďte Hájovňu pod Babou horou. Práve v tomto prostredí čerpal inšpiráciu náš básnický velikán. Hoci pôvodná hájovňa, v ktorej básnik tvoril, v minulosti vyhorela, na jej základoch postavili novú. Tá je jej vernou kópiou. V priestoroch domu je inštalovaná expozícia Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy a vďaka tomu je prvým literárnym múzeom na Slovensku, ktoré je venované konkrétnemu dielu básnika.

Hájovňa je však spätá aj s inou literárnou osobnosťou. Začiatkom 20. storočia sa na tomto mieste narodil, žil a tvoril aj Milo Urban. V areáli hájovne, je teda okrem Hviezdoslavovej expozície inštalovaná vo vedľajšom objekte hneď oproti aj expozícia venovaná Milovi Urbanovi.

kamnavylet.sk.jpg FOTO: kamnavylet.sk

Kubínska hoľa

Kubínska hoľa je druhým najvyšším vrchom Oravskej Magury. Týči sa nad Dolným Kubínom. Atraktívna je v každom ročnom období, či už pre turistov, alebo lyžiarov. Ponúka krásne výhľady na okolie. Ak praje počasie, z jej vrcholu môžete vidieť Chočské vrchy, Oravské a Kysucké Beskydy, Malú aj Veľkú Fatru, ale aj Vysoké, Západné i Nízke Tatry. Ak plánujete túru na Kubínsku hoľu, vybrať si môžete z viacerých značených turistických chodníkov. A komu sa nechce šliapať, ten sa môže vyviezť lanovkou. Najnovšie ponúka Kubínska hoľa aj adrenalínovú atrakciu: najdlhší a najmodernejší zipline v strednej a východnej Európe, dlhý 1234 metrov.

kubinska.sk.jpg FOTO: kubinska.sk

Oravská priehrada

Po náročnom dni prichádza čas na oddych. Vodnú nádrž Orava s rozlohou 35 km2, vybudovali na rieke Orava v rokoch 1941 - 1954. Za obeť jej však padli 4 obce (Slanica, Osada, Oravské Hámre a Ústie nad Oravou), ktoré voda zaplavila. Nad hladinou zostalo iba návršie obce Slanica. Tak vznikol Slanický ostrov. Naň sa dostanete loďou z prístavu na Oravskej priehrade. Tá ponúka aj možnosť kúpania, či vodných športov

zilinskykraj.sk.jpg FOTO: zilinskykraj.sk


Súvisiaci článok
Ružomberskú kalváriu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť