Sobota 04. 05. 2024 19:27:22 | Meniny má Florián

Ružomberskú kalváriu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

Kalváriu v Ružomberku vyhlásil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky za Národnú kultúrnu pamiatku. Informáciu zverejnili na sociálnej sieti aktivisti zo združenia Ružomberská kalvária, ktorí sa o jej vyhlásenie neúspešne snažili už v roku 2009. FOTO: Facebook / Ružomberská kalvária

D U|2. august 2022|08:07:39


Súvisiaci článok
Malebný Turiec ponúka návštevníkom množstvo zážitkov
Čítajte viac >

Výstavba kalvárie spadá do obdobia medzi rokmi 1858 - 1860 a podľa dostupných zdrojov ide o prvú Kalváriu v regióne Liptova.

„Existencia kalvárie mala v histórii veľký význam pre duchovný život obyvateľov mesta a regiónu, keďže sa stala aj celospoločensky známym regionálnym pútnym miestom. Zároveň pri výstavbe a následných obnovách participovali viaceré významné osobnosti, ktoré spoluurčovali spoločenský život miestnej society: farár Ján Nepomuk Záhora, farár Andrej Kučma, farár Anton Kurimský, farár Andrej Hlinka, páter Valér Zavarský, a umelci: maliar Maximilián Račkay, sochár Ferdinand Stuflesser zo St. Ulrich Gröden, sochár Jozef Krause, akad. sochár František Gibala, akad. maliar Ladislav Kubačka, maliar a sochár Mikuláš Klimčák,“ píše sa v rozhodnutí Pamiatkového úradu Slovenskej republiky o vyhlásení Kalvárie v Ružomberku za národnú kultúrnu pamiatku.

Kostol Kaplnka krížovej cesty Foto publikácia Ružomberská kalvária (LEV 1948) menšia.jpg Kostol Kaplnka krížovej cesty. FOTO: Publikácia Ružomberská kalvária (LEV 1948)

Kalvária ako celok (areál kalvárskeho kopca), podľa pamiatkarov, predstavuje historický nehnuteľný dokument dokladajúci rozvoj náboženského života obyvateľov mesta Ružomberok v druhej polovici 19. storočia.

visitliptov.sk.jpg FOTO: visitliptov.sk

visit.ruzomberok.sk.jpg FOTO: visit.ruzomberok.sk


Súvisiaci článok
Pri návšteve ružomberského Mauzólea Andreja Hlinku sa vám naskytne kuriózny pohľad!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť