Štvrtok 25. 04. 2024 00:22:57 | Meniny má Marek

Malebný Turiec ponúka návštevníkom množstvo zážitkov

Či už plánujete iba oddychovať, alebo ste zvedaví na kultúrne pamiatky, či zdatní na túru, v Turci si určite prídete na svoje. FOTO: slovenskycestovatel.sk

D U|31. júl 2022|14:06:03

Múzeum slovenskej dediny

Prvý objekt do areálu martinského skanzenu priviezli ešte v roku 1943. Múzeum v prírode, ako ho vtedy volali, stavali do 90. rokov 20. storočia. Potom sa zmenil režim a neboli peniaze. Skanzen bol v tom čase sprístupnený len od jari do jesene. V zime bol zatvorený. Teraz si už niekoľko rokov môžu turisti jeho krásy a výnimočnú atmosféru vychutnávať celoročne.

Obľúbené sú tematické podujatia. Stavanie májov, dožinky, Veľká noc, Vianoce, fašiangy, remeslá, či Michalský jarmok –toto všetko tu zažijete na vlastnej koži tak, ako to prežívali ľudia kedysi. Podujatia zároveň dávajú možnosť vyskúšať si napríklad dojenie, výrobu syra, pečenie oblátok, posúchov, placiek, výrobu šperkov, či ozdôb, zdobenie kraslíc, výrobu prútených košíkov, podkovy pre koňa, či hlinenej nádoby. A toto všetko sprevádzajú ukážky folklóru, zvykov a tradícií, no a samozrejme, spev, tanec a hudba. V martinskom skanzene sa natáčalo aj niekoľko filmov, najznámejším je rozprávka Perinbaba.

cintorin ZMENSENA.jpg

Národný cintorín

Na Národnom cintoríne v centre mesta odpočíva viac ako 550 významných osobností našich dejín. Národný cintorín, založený koncom 18.storočia, bol ale pôvodne iba obyčajným mestským cintorínom.

Neskôr sa stal miestom odpočinku významných dejateľov. Pochovaný je tu napríklad Štefan Krčméry, spisovateľ Jozef Cíger Hronský, Svetozár Hurban Vajanský, poetka Maša Haľamová, spisovateľ Karol Kuzmány, politik Milan Hodža, Jozef Lettrich, maliar Martin Benka, Mikuláš Galanda, herec Emil Horváth st., či Pavol Mudroň.

Od roku 1967 je Národný cintorín národnou kultúrnou pamiatkou. Pri vstupnej bráne sú informačné tabule. Informácie o objekte pútavo spracoval a bohato ilustroval vo svojej publikácii Zdenko Ďuriška.

Martinky kamnavylet.sk.jpg FOTO: kamnavylet.sk

Turistika a šport

Ak ste vyznávačom aktívneho oddychu, určite sa musíte vybrať na Martinské Hole. Lyžiarske stredisko sa nachádza priamo nad mestom Martin v nádhernej Malej Fatre. Zaujímavosťou je, že do roku 2008 si stredisko vystačilo bez umelého zasnežovania. Zjazdovky uspokoja začiatočníkov, aj náročných lyžiarov. Do strediska sa však dostanete jedine pešo, alebo autom. V zimných mesiacoch v režime doobeda hore, popoludní dole a iba so snehovými reťazami.

V západnej časti Veľkej Fatry sa rozprestiera krásna Gaderská dolina. Ponúka vzácne prírodné útvary a možnosti oddychu. Východiskovým bodom do doliny je malebná obec Blatnica. Značené chodníky môžete prejsť pešo, aj na bicykli, či kolobežke. Známy je Blatnický hrad, či Čertova brána, ktorá sa objavila aj v prvom filme Jánošík.

zlatý zábal v Turčianskych kúpeľoch foto kamnavylet.sk.jpg FOTO: kamnavylet.sk

Kúpele v Turčianskych Tepliciach

No a po namáhavej túre si príďte oddýchnuť do Kúpeľov v Turčianskych Tepliciach. Ležia priamo na termálnom prameni. Minerálne pramene a termálne vody liečia choroby obličiek, močových ciest a pohybového ústrojenstva. V ponuke je aj špeciálny zábal zo zlata. V blízkych Diviakoch si môžete pozrieť renesančný a barokový kaštieľ.


Súvisiaci článok
Katastrofa na rieke Turiec: Rybárom zostali len oči pre plač
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť