Piatok 29. 03. 2024 10:22:37 | Meniny má Miroslav

V Žiline pripravili novú brožúru na podporu dojčenia

Pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia, ktorý v prvý augustový týždeň (1. – 7. augusta 2022) každoročne vyhlasuje Svetová aliancia na podporu dojčenia, vytvorila Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina iniciatívu na podporu a propagáciu benefitov materského mlieka pre novorodenca i ženu. Pre každú rodičku pripravila nemocnica prehľadne a stručne spracovaný dokument o najvýznamnejších prínosoch dojčenia. TEXT A FOTO: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina

Tlačová správa|2. august 2022|17:20:10


Súvisiaci článok
Ženám v pôrodnici pomáha individuálna fyzioterapeutka
Čítajte viac >

Dlhodobým cieľom novorodeneckého oddelenia v žilinskej nemocnici je neustále zlepšovanie a dodržiavanie postupov na podporu úspešného dojčenia.

„Už na pôrodnej sále môžeme pozitívne ovplyvniť správny začiatok, takže ak to zdravotný stav novorodenca a rodičky dovolí, čo je v drvivej väčšine prípadov, je u nás samozrejmosťou bonding, priloženie „koža na kožu“ bezprostredne po narodení. Hneď od pôrodu je prítomná novorodenecká sestra, na oddelení pôsobia taktiež individuálne laktačné sestry a zdravé deti u nás ostávajú s matkami na izbách vo forme „rooming-in“ po celú dobu hospitalizácie,“ zdôraznila primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Katarína Jackuliaková, podľa ktorej prináša dojčenie výhody pre zdravie matky aj dieťaťa a od prvého priloženia k prsníku vytvára medzi nimi pevné citové puto.

„Materské mlieko je skutočne najideálnejšia a najprirodzenejšia výživa pre novorodencov. Poskytuje všetky dôležité látky pre ich optimálny rast, vývoj a zároveň znižuje chorobnosť detí i samotných mamičiek,“ uviedla K. Jackuliaková a potvrdila, že u žien, ktoré dojčia, je navyše dokázateľne menšie riziko vzniku rakoviny prsníkov alebo vaječníkov.

FNsP ZA_V žilinskej nemocnici zdôrazňujú potrebu podpory dojčenia.jpg

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline aktuálne posilnili informovanosť matiek o výhodám dojčenia tiež prostredníctvom nových jednolistových brožúr.

„V dnešnej dobe vyskakuje na každú rodičku až príliš veľa informácií z rôznych zdrojov, takže je ťažké vybrať si z nich tie skutočne relevantné a podložené odbornými skúsenosťami. Rozhodli sme sa preto vytvoriť špeciálny dokument, v ktorom ženám stručne a na jednom mieste poskytujeme súhrn argumentov na podporu dojčenia,“ vysvetlila vedúca sestra novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Amália Krkošková s tým, že začiatky dojčenia nemusia byť vždy bezproblémové a jednoduché.

„Rýchle spustenie laktácie nie je samozrejmosťou, je dôležitá trpezlivosť a podpora. V prsníkoch sa prvé dva až tri dni po pôrode tvorí najprv hustá žltá tekutina, ktorú nazývame kolostrum alebo mledzivo. Je výživnejšie ako neskoršie mlieko a má v sebe mnoho dôležitých protilátok,“ priblížila vedúca sestra neonatológie FNsP Žilina a doplnila, že zrelé mlieko sa začína tvoriť okolo tretieho až piateho dňa.

296986928_3279591072358184_2015969333205600012_n.jpg

„U niektorých žien to však môže byť neskôr, preto sa netreba vzdávať, dojčenie neustále podporovať a dieťatko často prikladať,“ dodala A. Krkošková.

Informačné brožúry nájdu ženy priamo na izbách oddelenia gynekológie a pôrodníctva a novorodeneckého oddelenia a zároveň online na webe žilinskej nemocnice www.fnspza.sk (v sekcii Oddelenia – Neonatológia).

Svetový týždeň dojčenia vyhlásila v roku 1992 Svetová aliancia na podporu dojčenia. Prvý augustový týždeň sa ním pripomína podpísanie Deklarácie o ochrane, propagovaní a podpore dojčenia na Svetovom summite o deťoch vo Florencii začiatkom augusta 1990.

297279451_3279591252358166_5000721905044020314_n.jpg


Súvisiaci článok
ŽSK v rámci dotačného programu nepodporil celoslovenský turnaj organizovaný žilinskými hádzanárkami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť