Utorok 23. 04. 2024 14:16:50 | Meniny má Vojtech

Kriminálne prípady minulosti: Ivan Kuzmický chorobne túžil po zbrani, skončil na popravisku

Ivan Kuzmický zo Šurian tak veľmi túžil po zbrani, že neváhal zniesť zo sveta aj svojich blízkych ľudí. Jeho vražedné vyčíňanie však napokon stálo život aj jeho. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. ILUSTRAČNÉ FOTO: ZVJS

D U|31. júl 2022|12:00:06


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Peter Fabšík si v apríli odsedel svoj trest, na slobodu sa ale nedostal
Čítajte viac >

Je neskorý večer roku 1971. Iba 17-ročný Ivan ide k svojmu švagrovi, sestrinmu manželovi, ktorý vlastní služobnú zbraň. No tentoraz to nebude rodinná návšteva. Všetko má dopredu premyslené, naplánované. Za každú cenu chce získať švagrovu zbraň. Keď prichádza k nič netušiacemu mužovi, v rukách má nôž. Tým svojho švagra zrazu celou silou pichá hlava nehlava, až doráňaný muž bezvládne padá k zemi. Už už sa Kuzmický chystá vytiahnuť revolver zo švagrovho puzdra, keď ho vyruší nečakaný zvuk a dá sa na útek. No túžba po zbrani je neznesiteľne silná a tak sa po krátkej chvíli na miesto činu vracia. Pištoľ berie a pre istotu ešte do mŕtveho tela švagra nožom dvakrát bodne.

Začne sa vyšetrovanie, no polícia má vraha v rukách rýchlo a Ivan Kuzmický dostáva trest odňatia slobody v dĺžke sedem rokov. Sedí v Leopoldove a po pár mesiacoch, už ako 18-ročného, ho presúvajú medzi dospelých väzňov. Po štyroch rokoch v base sa však dostáva podmienečne na slobodu. 23-ročný Ivan sa ale neplánuje do života začleniť. Síce sa oficiálne zamestnáva vo fabrike na výrobu topánok, no spoločne s bývalým spoluväzňom Jozefom majú celkom iné plány ako zbohatnúť. V jeden večer spolu len tak posedávajú, spolu s ďalším kumpánom Milanom, keď sa im v hlavách náhle zrodí plán.

O chvíľu sa už v Partizánskom vlámu do blízkych potravín a so sebou berú lup 3 000 korún (cca 100 eur) a potraviny za približne rovnakú sumu.

Prejde iba pár dní a posilnení úspechom vo vlámačkách pokračujú. V obci Brašice si z potravín nesú lup viac, ako 32 tisíc korún (viac ako 1000 eur) a tovar za ďalších 17 tisíc. Hneď potom si robia výlet na Oravu a cestou nazad, spolu s ďalším známym, vykrádajú aj mäsiarstvo vo Veľkých Bieliciach.

Partia sa presúva na ukradnutej škodovke a namierené majú na Moravu. V Brne, aj v bývalom Gottwaldove vykrádajú ďalšie predajne potravín a vracajú sa na Oravu. V pláne majú stanovačku. No akciu na Oravskej priehrade im v jednej chvíli prekazia policajti, ktorí si arogantnú partiu všimnú a Ivan s Jožom im len o vlások uniknú.

Tridsiaty júl 1975. Ivan a Jozef sa pohybujú po železničnej stanici v Kraľovanoch, keď ich železničný policajt Kamil Hrkút vyzýva, aby s ním išli do kancelárie, na overenie totožnosti. Zdajú sa mu podozriví. Obaja za ním ochotne kráčajú. Ivana totiž poháňa túžba zmocniť sa zbrane, ktorú má policajt v puzdre na opasku. V kancelárii berie policajt do rúk telefón a overuje si, či muži nie sú v pátraní, keď ho Ivan chytí pod krk a prikáže mu, aby zložil telefón. K chrbtu mu pritom priloží kuchynský nôž, ktorý má so sebou. Nastane poriadna mela. Policajta udrie po hlave a snaží sa ho dusiť. Zúfalý Kamil volá o pomoc. Zatiaľ Jožo vyberá z jeho puzdra služobnú zbraň a snaží sa vystreliť. To sa mu ale nepodarí a pištoľ mu teda rýchlo berie z ruky Ivan. Ten ju natiahne a mieri na chrbát policajta. Potom stláča spúšť. Náboj preletí cez pravú stranu pľúc, srdcovú tepnu, až k mieche a policajt Kamil v tej chvíli zomiera.

Kuzmický ešte berie zásobník s nábojmi a obaja útočníci utekajú do lesa. Ich sloboda ale nemá dlhé trvanie. Hľadajú ich stovky policajtov, aj obyvatelia z okolia. Na štvrtý deň sa Kuzmický aj so svojím kumpánom ocitajú v rukách polície.

Znalec z odboru psychiatrie sa vyjadril, že v čase spáchania vraždy bol Kuzmický trestne zodpovedný, náprava u neho možná nie je a pre spoločnosť je nebezpečný. Dvojnásobný vrah, lupič a zlodej Ivan Kuzmický napokon dostal trest smrti. Nepomohla mu ani žiadosť o milosť. Vraha 26. januára 1977 popravili.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Kde skončili milióny z banky?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť