Štvrtok 25. 04. 2024 00:03:18 | Meniny má Marek

VIDEO Fiabáne: Uzavretie viaduktu spôsobí komplikácie v doprave, ale aj opravenú železničnú stanicu

Niekedy počas neskorej jesene tohto roku uzatvoria Železnice SR viadukt. Na cca 18 mesiacov tak prakticky znemožnia vjazd do mesta po Kysuckej ulici. Veľmi pravdepodobne to skomplikuje dopravu v Žiline. Pritom v čase uzavretia mal byť už hotový železničný nadjazd z Ul. 1. mája na Uhoľnú. Nebude. Práce na ňom ešte len začali. Pripravme sa na to. Sú tu však aj dobré správy. Kým viadukt odstavia, bude pre peších otvorený priechod z Uhoľnej do centra popod železničnú stanicu. A práve jej rekonštrukcia, ktorá nebola v pláne, by mala Žilinčanov najviac potešiť.

Michal Filek|28. júl 2022|11:00:17


Súvisiaci článok
Viadukt zatvoria, nadjazd ešte nie je. Máme sa v Žiline pripraviť na kolaps? (VIDEO)
Čítajte viac >

„Mesto Žilina čaká ďalšie náročné obdobie po uzavretí ulice Kysucká pri stavbe nadjazdu pre autodopravu a železničného uzla. Ulica nebude uzavretá skôr ako sa dobuduje podchod pre peších,“ napísala včera na sociálnej sieti županka Erika Jurinová.

Železnice (ŽSSK) ako investor stavby železničného uzla a nadjazdu v Žiline si v utorok zvolal všetkých aktérov v území a spoločne preberali návrhy na zmiernenie situácie po uzavretí Kysuckej ulice, ktoré môže spôsobiť kolaps dopravy v Žiline.

IMG_20220728_081404.jpg

Primátor Peter Fiabáne priznáva, že uzavretie viaduktu môže Žilinu, z hľadiska dopravy, na určitú dobu zabolieť. Mrzí ho najmä to, že hoci radnica túto situáciu nijako nezavinila, doplatia na ňu najmä občania mesta. Je však presvedčený, že to zvládneme a následné benefity budú naozaj významné.

„Už sa začína budovať aj plánovaný nadjazd na Májovú ulicu, zatiaľ však len zo strany od železnice smerom k centru. Buduje sa však už podchod, ktorý prepojí centrum mesta, popod železnicu, s Uhoľnou ulicou. Hotový bude v októbri. Až potom, niekedy počas neskorej jesene dôjde k uzatvoreniu podjazdu na Kysuckej ulici,“ pridal niektoré podrobnosti primátor.

IMG_20220728_081535.jpg

Uzatvorenie viaduktu bude, podľa Fiabáne, vážnym momentom, na ktorý mesto dlhodobo upozorňuje. A hoci ho nespôsobilo, dotkne sa hlavne jeho občanov. Doprava, ktorá vstupovala do mesta cez Kysuckú, bude musieť byť vedená inými smermi. Radnica však robí opatrenia, aby negatívne dopady eliminovali.

IMG_20220728_081345.jpg

„Chcem zdôrazniť obrovský benefit, ktorý po dopravných komplikáciách, výstavba prinesie – budú nové chodníky, cesty, cyklotrasy, zrekonštruovaná autobusová stanica, aj podchod k Budatínskemu hradu. No a železnice z plánu obnovy budú rekonštruovať aj budovy a žilinská železničná stanica je v ich zozname na prvom mieste. Mesto Žilina potom uvažuje o riešení predstaničného námestia, aby vznikol dôstojný vstupný priestor pre ľudí, ktorí budú prichádzať do Žiliny,“ uzavrel primátor.

Viac si pozrite v našom videu.


Súvisiaci článok
Žilina sa vyhne dopravnému kolapsu. Trabelssie poskytne pozemky pre železničný nadjazd
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť