Utorok 26. 03. 2024 23:05:24 | Meniny má Emanuel

Svetový deň mozgu: Viete, aký zázrak máte v tele?

Každoročne sa 22. júla oslavuje Svetový deň mozgu. Tento deň je určený na to, aby sa zvyšovalo povedomie o (skoro) najdôležitejšom orgáne ľudského tela. Pripravili sme si pre vás 3 zaujímavé fakty, ktoré by ste mali poznať. ILUSTRAČNÉ FOTO: Yan Krukov na Pexels.com

Radka Kostánová|22. júl 2022|17:30:05


Súvisiaci článok
Túžite po nezdravom jedle? Doprajte si ho práve dnes
Čítajte viac >

  1. „Pamäť“ mozgu je neobmedzená. Dokáže si ukladať milión dôležitých a podstatných vecí bez toho, aby musel niečo zabudnúť (vyhodiť). Avšak, pri Alzheimerovej chorobe sú niektoré bunky poškodené, preto to mozog nedokáže.
  2. To, že využívame iba 8-10 % mozgu, je mýtus. V skutočnosti sa využíva jeho plná kapacita. Nemusíte sa báť, že sa o niečo oberáte, keď spíte. Mozog funguje aj vtedy.
  3. Až 60 % mozgu tvorí tuk. Tento orgán sa radí k tým najtučnejším, ktoré v tele máme. Preto sa snažte o to, aby ste sa stravovali zdravo. Mali by ste ho posilňovať živinami.

pexels-yan-krukov-7693103.jpg

Ak chcete, až váš mozog funguje vždy bezchybne, mali by ste konzumovať určitý druh potravín skoro denne. Medzi také potraviny patria ryby, ktoré sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, káva, ktorá zlepšuje fungovanie neurónov v mozgu a orechy, ktoré zlepšujú logické myslenie, uvažovanie a zvyšujú vašu koncentráciu. Taktiež by ste mali dbať na konzumáciu pomarančov a čučoriedok, ktoré majú pozitívny vplyv na rozvoj motorických zručností.

Zdroj faktov: www.nm.org


Súvisiaci článok
3 zdravotné príznaky toho, že ste pod stresom a mali by ste s tým niečo robiť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť