Streda 17. 04. 2024 19:29:43 | Meniny má Rudolf, Rudolfa

Pozrite sa, ako si žije rodinka bocianov v Kysuckom Lieskovci

Nazrite do bocianieho hniezda. Pravidelné kontroly bocianích hniezd vykonávajú ochranári aj na Kysuciach. Dokážu tak predísť situáciám, ktoré by mohli život rodinky v hniezde ohroziť. FOTO: CHKO Kysuce

D U|20. júl 2022|13:59:06


Súvisiaci článok
Pozrite sa na svet z bocianieho hniezda (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Bociany bývajú verné hniezdisku, kde sa im už podarilo úspešne vyviesť mláďatá. Do hniezd sa teda po zime obyčajne vracajú ich pôvodní obyvatelia. Do Kysuckého Lieskovca sa vrátil párik bocianov a sa tešia sa zo svojich mláďat. Pravidelne ich monitorujú ochranári z Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

„Na Slovensku máme 88 stálych pozorovateľov bociana a 242 individuálnych prispievateľov. Títo nadšenci pravidelne pozorujú, čo sa deje v 1376 hniezdach v 1039 obciach Slovenska. Pozorovateľom sa v minulom roku v období od začiatku marca do konca apríla podarilo zachytiť a zaznamenať prílety na 421 hniezd,“ uvádza Enviroportal. Údaje zaznamenávajú do Atlasu hniezd.

Monitoringom a krúžkovaním bocianov dokážu sledovať priebeh migrácie a predchádzať kolíznym situáciám s elektrickými vedeniami. „Táto činnosť navyše prináša možnosť fundovane reagovať na potreby vstupov do krajiny v súvislosti s ochranou druhu. Údaje a fotodokumentácia v Atlase hniezd je súčasťou podkladov pri rozhodovacích konaniach. Okrem toho je vďaka monitoringu možné predvídať problémové situácie, ako sú preťaženie, deštrukcia hniezdnych podložiek, prerastanie hniezd okolitou vegetáciou a podobne,“ dodáva Enviroportal.

3.jpg

2.jpg


Súvisiaci článok
Bocianie páriky v Socovciach a Ivančinej sú kompletné. K samčekom sa už pridali aj ich milé
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť