Štvrtok 18. 04. 2024 07:46:33 | Meniny má Valér

5 tipov, čo môžete robiť, keď niekomu zomrie blízka osoba

Smrť je prirodzenou súčasťou života, ale mnohí ľudia si to ešte neuvedomujú. Keď niekto zomrie, začnú sa správať odlišne, než predtým. Samozrejme, dá sa to očakávať, ale správanie by sa nemalo zmeniť úplne. Prinášame vám 5 tipov na to, čo môžete robiť, keď niekomu zomrie blízka osoba. ILUSTRAČNÉ FOTO: Nathan Cowley on Pexels

Radka Kostánová|6. august 2022|15:00:06


Súvisiaci článok
5 tipov na to, ako môžete zistiť, či s vami niekto manipuluje
Čítajte viac >

Nehovorte o zlých veciach

Prvou a zásadnou vecou, ktorú by ste mali vedieť, je, že smrťou sa zabúdajú zlé veci. Keď niekto zomrie, malo by sa spomínať len na to dobré. Lebo koniec koncov - iba na tom záleží. Tie zlé veci sa budú vynárať nasledujúce roky, ale keď je toto obdobie čerstvé, nehovorte o nich. Pokiaľ máte vo svojom okolí niekoho, komu odišiel milovaný človek, rozprávajte iba o tom, aký mal šťastný a krásny život.

Pýtajte sa na obľúbené spomienky

Snažte sa byť pre dotknutú osobu človekom, ktorý ju vždy podporí a uteší. Vašou úlohou by nemalo byť rozplakať ju, ale utešiť ju. Pýtajte sa na obľúbené spomienky, čo si na ňom najviac ľudia cenili a čo spolu robili vo voľnom čase. Bude to lepšie, ako by ste mali len tak sedieť a plakať.

Viac počúvajte, menej rozprávajte

Keď niekomu zomrie blízka osoba, často nepotrebuje komunikáciu a ani utešovanie. Skôr ide o to, aby ho niekto vypočul a bol pri ňom. Naučte sa viac počúvať a menej rozprávať. Buďte bútľavou vŕbou, aj keď vás to nebaví. Premôžte sa, pretože nikdy neviete, kedy sa ocitnete v takej situácii vy.

ilustracne-foto.jpg

Buďte nablízku a ponúknite pomoc

Snažte sa čo najviac pomáhať a robiť veci, ktoré sú pre danú osobu ťažké. Príďte domov, poupratujte jej, choďte nakúpiť a postarajte sa o to, aby mala vždy navarené, lebo jedlo je v tomto období dosť dôležité. Občas sa stane, že osoba, ktorej odíde milovaný človek, sa o seba prestane starať a nekonzumuje jedlo, čo je nesprávne. Živiny telo potrebuje vždy.

Snažte sa byť láskavým človekom

A v neposlednom rade by ste sa mali snažiť byť milým a jemným človekom. Prejavte súcit a empatiu, aby mala osoba pocit, že sa na vás môže spoľahnúť v akomkoľvek ohľade. Skúste sa zamyslieť nad tým, čo by ste potrebovali vy, ak by ste boli v podobnej situácii a presne to urobte.


Súvisiaci článok
Medzinárodný deň bozkávania je práve dnes
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť