Pondelok 29. 04. 2024 12:45:55 | Meniny má Lea

Neznámy páchateľ kontaminoval žilinský potok Všivák

„Keď ma občania na to upozornili, okamžite som prišla na miesto, ale potok už odpratal túto záťaž do Váhu,“ uviedla pre našu redakciu mestská poslankyňa, Iveta Martinková. Foto: Súkromný archív Ivety Martinkovej

Juliana Krčulová|8. júl 2022|17:18:09


Súvisiaci článok
NÁZOR Prečo sú brehy potoka Všivák zaorávané do poľa?
Čítajte viac >

Mestská poslankyňa za žilinské sídlisko Vlčince, Iveta Martinková, pracuje na záchrane potoka Všivák už siedmy rok. Potok je žilinský vodný biokoridor a na prameňoch má vysoko kvalitnú pitnú vodu.

„Stretla som sa s bariérami, na aké by som ani nepomyslela. Odpovede, ako sa nedá zlepšiť stav potoka, ako nie sú peniaze, ako to má na starosti niekto iný, len práve oni nie, boli na dennom poriadku. Mnohí kompetentní sa tvárili, že sa ich problémy nášho mestského potoka vôbec netýkajú a niektorí v tomto móde zostali dodnes. Napriek tomu sa mi podarilo pretrvávajúce problémy odstrániť a pokračujem ďalej. Môžem spomenúť napríklad to, že poľnohospodári, ktorí obrábajú potok na prameňoch, prestali na základe mojich apelov pramene zaorávať do pôdy a začali dodržiavať riadne brehové pásmo. Problémom je, že sa medzitým objavili iní, ktorí tiež nedodržali ochranné pásmo v povodí, ale to už riešime s Inšpekciou životného prostredia,“ uviedla o niekdajších problémoch s potokom Všivák mestská poslankyňa.

1.png

Ďalším veľkým úspechom je podľa nej aj to, že mestská plaváreň, ktorá roky vypúšťala do potoka nielen kaly, ale aj agresívne čistiace prostriedky z bazénov, je už konečne pripojená na kanalizáciu aj s bazénmi.

„Veľmi dobre sa mi spolupracuje s a.s. Sevak. Vynikajúcou správou je, že máme stavebné povolenie na prerobenie kanalizácie v časti na Bôriku z domov, ktoré zrejme ani netušili, že nie sú na kanalizáciu pripojené a vypúšťali do potoka odpady znečistené amoniakom či zvýšeným PH. Znamená to nielen práčky či umývadlá, ale aj WC. Takéto stavy sme začali riešiť aj z druhej strany povodia. Postupne to pôjde. Na základe mojich viacnásobných výziev, ľudia na Oravskej ceste prestali vyhadzovať na breh potoka bioodpad zo svojich záhrad,“ uviedla Martinková.

Na podnet od miestnych obyvateľov o prípadnom kontaminovaní žilinského potoka Všivák, doposiaľ nezistenou látkou, reagovala promptne, ihneď prišla na miesto, avšak bezúspešne.

„Aj v dnešnej dobe sa ešte nájde niekto, kto si dovolí do potoka vypúšťať. Keď ma občania upozornili, okamžite som prišla na miesto, ale potok už odpratal túto záťaž do Váhu, a tak som nevolala ani Inšpekciu životného prostredia na odber vzoriek a následnú činnosť z toho vyplývajúcu. Pokiaľ viete, kto takúto protizákonnú činnosť úmyselne robí, ozvite sa,“ vyzvala občanov mestská poslankyňa Iveta Martinková, ktorú s potrebnými informáciami môžete kontaktovať súkromnou správou.


Súvisiaci článok
Zlodej bicykla sa zo svojho lupu dlho netešil. Skončil v putách žilinskej polície
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť