Streda 15. 05. 2024 15:14:02 | Meniny má Žofia, Sofia

NÁZOR Prečo sú brehy potoka Všivák zaorávané do poľa?

Od roku 2017 sa všemožne snažím s menšími alebo väčšími úspechmi, aby sme prestali náš vodný biokoridor Všivák znevažovať a naopak, aby sme ho úplne vyčistili a čo najviac začlenili do zelenomodrej infraštruktúry nášho mesta. Potok má na prameňoch vysoko kvalitnú pitnú vodu a kedysi v ňom žili raky aj nitenky. TEXT A FOTO: Iveta Martinková

Michal Filek|29. marec 2022|14:25:54

Rozprávanie o tom, čím som prešla pri snahe o záchranu potoka je už na celú knihu, kde sa až na pár výnimiek, väčšinou konštatuje. Aktérov tých pár výnimiek si vážim. Ide predovšetkým o a.s. Sevak, Inšpekciu životného prostredia a súčasného generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku. Veľkým úspechom napríklad je, že máme už územné rozhodnutie na prerobenie kanalizácie v jednej časti Bôrika, odkiaľ sa (okrem iných miest) dokázateľne potok znečisťuje.

Mesto Žilina, ako orgán štátnej správy, napriek tomu, že celé leží na Všiváku, nepodniká pre jeho rehabilitáciu žiadne zásadné kroky. Od roku 2018 žiadam, o pasport a revíziu dažďovej kanalizácie, ktorú mesto zo zákona musí mať. A nie som sama, ktorá požaduje tento dokument. Na základe štátneho vodoochranárskeho dozoru, ktorý bol z mojich iniciatív vyhlásený na potok Všivák bolo okrem iného dané aj vykonať spomenutý monitoring. Zatiaľ bezvýsledne.

sirka.png

Problémov je veľa od prameňa až po ústie

Keď som rokovala v teréne aj v obci Rosina u pána starostu ohľadom zaorávania nielen prameňov potoka Všivák ale aj mokradí Zaparovského potoka do polí, veci sa zmenili priaznivo. Je ešte čo naprávať, ale v zásadných veciach sme sa pochopili a situácia sa zlepšila.

Človek si vtedy pomyslí, že ako super, že sa niečo pohlo a potom idete skontrolovať stav a zistíte, že do celej záležitosti vstúpil ďalší subjekt a veľmi necitlivo zasahuje do pobrežného pásma potoka. A ste znova akoby na začiatku.

Nerozumiem tomu, ako macošsky sa chováme k svojim vodným tokom. Ak ich nezatrubňujeme, meníme im korytá, vyvážame k nim odpad alebo ich surovo takmer zaorieme do poľa. Možno keby sme mali takú moc vrátiť ich raz a navždy do hĺbok zeme, urobili by sme aj to.

Je naozaj nutné, aby boli brehy potoka chránené tak, ako to prikazuje zákon o vodách: ... „... z vodohospodárskeho hľadiska je potrebné ochraňovať: – pobrežné pozemky pri drobných vodných tokoch v šírke 5 m od brehovej čiary (§49, ods.2) zák. č.364/2004 Z.z.) – inundačné územia drobných vodných tokov (§46, ods.3) a §63, ods.2), písm.b zák. č.364/2004 Z.z.)...“.

Na situáciu som upozornila dotknutých poľnohospodárov a iné kompetentné orgány, ale bez výsledku.

Obrázok1.png

Vyznačený úsek na mape je oraný tesne k brehom potoka a na niektorých miestach vrátane brehov, čo vidieť na nasledujúcich fotografiách.

Ešte niekoľko faktov ohľadom ochrany pobrežného pásma

V ochrannom pásme pobrežných tokov je zakázané nakladanie s odpadom okrem zberu a odvozu komunálneho odpadu, zriaďovanie skládky odpadov, vykonávania chemického posypu 26 komunikácií, používanie prostriedkov na chemickú ochranu rastlín a trávnatých porastov okrem prípravkov registrovaných v Zozname registrovaných prípravkov na ochranu rastlín a iných prípravkov, prepravovanie a skladovanie ropných látok, pohonných látok a chemických látok, spaľovanie všetkých druhov odpadov, intenzívny chov zvierat, vypúšťanie odpadových vôd iným spôsobom ako verejnou kanalizáciou, budovanie domových studní a iných vodných zdrojov na rôzne účely v kvartérnych sedimentoch, vykonávanie vrtných a výkopových prác bez hydrogeologického posúdenia vplyvu na zdroje minerálnych vôd, spaľovanie nebezpečných odpadov, zriaďovanie veľkokapacitných fariem zvierat, používanie leteckej aplikácie hnojív a prostriedkov na chemickú ochranu rastlín okrem prostriedkov uvedených v Zozname registrovaných prípravkov na ochranu rastlín a iných prípravkov, budovanie nových dopravných zariadení a komunikácií bez podrobného inžinierskogeologického a hydrogeologického prieskumu okrem účelových komunikácií, vykonávanie banskej činnosti a činnosti vykonávanej banským spôsobom bez hydrogeologického prieskumu, vykonávanie geologických prác bez hydrogeologického prieskumu, vykonávanie lesohospodárskej činnosti v rozpore s osobitným režimom hospodárenia a pod.

Obrázok7.png

Okrem toho sa na potoku ťažia brehové porasty a žiadny z kompetentných orgánov mi zatiaľ neodpovedal, o akú činnosť ide a prečo sa to robí.


Súvisiaci článok
Aj študenti SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku dnes pomáhali na Frambore
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť