Štvrtok 25. 04. 2024 23:45:43 | Meniny má Marek

Snívate o kariére námorníka? Máte jedinečnú príležitosť študovať v zahraničí

Vedeli ste, že Slováci môžu študovať na poľských štátnych univerzitách za rovnakých podmienok ako Poliaci? To znamená, že v prípade denného štúdia študujú Slováci v Poľsku zadarmo, majú právo na ubytovanie na internáte a za študijný výkon môžu získať štipendium. FOTO: paneuropa.eu

D U|4. júl 2022|19:12:15


Súvisiaci článok
Žilinčan učí cudzincov po slovensky. „Je to najťažší jazyk na svete,“ hovorí
Čítajte viac >

Tieto možnosti majú slovenskí študenti aj v Námornej univerzite v Gdyni. Záujemcovia o štúdium sa už teraz môžu zaregistrovať v online účte pre nábor a do 15. júla zaslať požadované dokumenty elektronicky. „Do 22. júla však musíte originály dokladov (vysvedčenie a pod.) doručiť fyzicky (osobne alebo poštou),“ uvádza univerzita na svojom webe.

Námorná univerzita v Gdyni je najstaršou a najlepšie hodnotenou poľskou námornou univerzitou a jednou z najlepších na svete.

„Má vyše sto rokov a bola založená v roku 1920. Námorná univerzita má dve cvičné lode, na ktorých študenti absolvujú stáže a ktoré sa plavia po moriach a oceánoch po celom svete: Horizon 2 a plachetnica Dar Młodzieży. Námorná univerzita vychováva budúcich námorníkov v odboroch Navigácia, Elektrotechnika a Strojárstvo, ale vzdeláva aj študentov na „obyčajných“ pozemných fakultách. V prípade pozemných (nie námorníckych) odborov môžu študenti získať atraktívne vzdelanie v oblasti manažmentu, dopravy, cestovného ruchu a IT,“ uvádza na svojom webe porteuropa.eu.

2.jpg

Jazykovej bariéry sa báť nemusíte. Vyučovanie síce prebieha v poľštine, no slovenskí študenti s tým problém nemajú. Univerzita má medzinárodný charakter a lektori sú zvyknutí na zahraničných študentov, ktorí nie vždy vedia dobre po poľsky.

„Poľský jazyk sa zahraniční študenti väčšinou učia priamo na mieste vďaka praxi, najmä vďaka bývaniu na internáte s Poliakmi. Zvyčajne to trvá šesť mesiacov, takže do konca prvého semestra by ste mali mať dostatočné znalosti jazyka,“ vysvetľuje porteuropa.eu.

Na prijatie na univerzitu do Gdyne nie je potrebná prijímacia skúška, no podmienkou je absolvovanie maturity. V prípade Poliakov ide o súťaž, no cudzinci z krajín EÚ sú od nej oslobodení. Slovenské dokumenty musia byť preložené do poľštiny súdnym prekladateľom.

3.jpg

„Ľudia, ktorí to v júli nestihnú, majú šancu nastúpiť na štúdium v Gdyni v septembri, pokiaľ budú voľné miesta. V septembri sa uskutoční doplnkový nábor. Akademický rok sa začína v Poľsku 1. októbra a trvá do polovice júna.“


Súvisiaci článok
Stále váhate kam na strednú? Pozrite si prehľad voľných miest po 2. kole prijímacích skúšok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť