Utorok 23. 04. 2024 19:07:37 | Meniny má Vojtech

Našli ich na pokraji života a smrti, takto ich vypiplali záchranári v Zázrivej

Takto sa darí mláďatám sokola myšiara v Zázrivej. Uplynul približne mesiac a z bezbranných vtáčatiek sú dnes statní junáci. FOTO: Záchranná stanica pre zranené živočíchy Zázrivá

D U|3. júl 2022|18:26:56


Súvisiaci článok
V Záchrannej stanici v Zázrivej sa o mláďatká sokola myšiara starajú náhradní rodičia
Čítajte viac >

„Nájdi rozdiel :) Toto sú mláďatá z fabriky v Ružomberku, ktoré v spolupráci so správou TANAP boli zachránené a vychovala naša hendikepovaná sokolia pestúnka so svojim druhom. Prišli k nám ako jednodňové a za pár týždňov takto pekne vyrástli,“ uvádza Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej.

Vtáčatá vtedy zachránili z poškodeného zariadenia ružomberskej firmy. Nový domov našli v Zázrivej, a s ním aj náhradných rodičov. Záchrana sa podarila, hoci cesta to nebola jednoduchá. Bolo treba vymeniť sterilnú znášku sokolieho páru za mláďatá.

2.jpg

„Za ohromného vreskotu rozzúrenej sokolej maminy, brániacej si svoje vajíčka sa táto akcia podarila a pestúnka sa už pár dní vzorne stará o svoje adoptované miláčiky. Keď sokolíci dorastú, presunieme ich do rozlietavacej voliéry k ďalším sokolom a neskôr ich vypustíme na slobodu. Toto je to, čo nám dáva zmysel v tejto práci bez konca,“ opísali záchranu na začiatku júna záchranári.

Vtáčatá však zosilneli a už pravidelne trénujú v rozlietavacej voliére. A hoci by sa mohlo zdať, že náhradným rodičom budú mláďatá chýbať, nie je to tak.

„Sokolia mamka pestúnka už zase vychováva ďalšiu várku mláďat. Čoskoro to tu v okolí poriadne "zapoštolkujeme". Veľkou výhodou je takmer nulová väzba mláďat na chovateľa a tiež to, že mláďatá vyletia v prirodzenom prostredí a zníži sa tak pravdepodobnosť, že budú obsadzovať mestské prostredie. Pretože myšiarov na vidieku nie je nikdy dosť,“ vysvetľujú záchranári.


Súvisiaci článok
Orlicu okrúžkovali priamo v hniezde, vo výške 40 metrov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť