Piatok 19. 04. 2024 10:53:18 | Meniny má Jela

Mikulášska synagóga ponúka možnosť precítiť mrazivú atmosféru židovských transportov

Leto v synagóge v Liptovskom Mikuláši prinesie, okrem iného, aj autentickú prezentáciu vlakového transportu. FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

D U|2. júl 2022|18:05:55


Súvisiaci článok
Poľský komorný súbor rozozvučal bytčiansku synagógu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Čítanie z denníka Anny Frankovej, diskusia na tému európskej migrácie a stigmatizácie menšín, výstava artefaktov zapožičaných zo SNM - Múzea židovskej kultúry, multimediálna prezentácia a projekcia dokumentu o histórii mikulášskej židovskej komunity spojená s komentovanou prehliadkou priestorov synagógy, koncert, či historický exkurz. Toto všetko je súčasťou dvojdňového podujatia Memoria Viventem, ktoré otvára letnú sezónu v mikulášskej synagóge.

Novinkou v synagóge je jedinečná trvalá expozícia. „Mobilná zástena vytvorí v ľavej časti synagógy uzavretý a zatemnený priestor napodobňujúci vlakovú súpravu s miestami na sedenie. Diváci takto nielen pochopia tragické dejinné udalosti, ale precítia atmosféru, ktorá sprevádzala židovské transporty. Multimediálna prezentácia sa nebude obmedzovať len na pasívne sledovanie svedectiev, ale umožní divákom naplno sa vžiť do situácie, ktorá sa odohrávala na autentickom mieste,“ priblížila Jana Kormaníková z mikulášskej radnice.

IMG_1787.jpg

Podľa slov vedenia múzea, inštalovali multimediálnu výstavu zámerne, aby oslovila predovšetkým mladého návštevníka. „Výstava prezentovaná živým spôsobom prispieva k nastoleniu všeobecnej diskusie o aktuálnych otázkach spojených s rôznymi formami neznášanlivosti,“ objasňuje múzeum.

Projekt Memoria Viventem približuje Liptovský Mikuláš ako významné kultúrne a náboženské centrum, kde žili všetky konfesie v mieri a tolerancii. „Snahou je zdôrazniť spoločné korene a historické súvislosti vzhľadom na to, že základy mikulášskej židovskej komunity položilo prvých šesť židovských prisťahovaleckých rodín z Moravy,“ uvádza mesto Liptovský Mikuláš.

Program pripravila mikulášska radnica v spolupráci s mestským Múzeom Janka Kráľa a Slezským zemským múzeom z Opavy, ktoré je partnerom projektu.

IMG_1788.jpg

IMG_1790.jpg

IMG_1791.jpg

IMG_1792.jpg

IMG_1793.jpg

IMG_1794.jpg

IMG_1795.jpg


Súvisiaci článok
Pamiatkari sú sklamaní: Pred synagógu v Liptovskom Mikuláši postavili kolotoče
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť