Štvrtok 16. 05. 2024 23:56:41 | Meniny má Svetozár

Osemnásty ročník Dní Milana Hodžu si slávnostne pripomenuli v Martine a v Sučanoch

Koniec júna je v Turci už tradične spojený s podujatím, ktoré je venované významnej osobnosti, rodákovi z Turca, doktorovi Milanovi Hodžovi. V uplynulých dňoch sa v Martine a v Sučanoch konal 18. ročník Dní Milana Hodžu. Foto: Mesto Martin

Juliana Krčulová|28. jún 2022|07:51:40


Súvisiaci článok
Vodiči jazdiaci popod Strečno v smere do Žiliny si opäť počkajú
Čítajte viac >

Podujatie, pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Eduarda Hegera, bolo príležitosťou pripomenúť si dedičstvo významnej postavy slovenských dejín a bližšie spoznať jeho život.

Dni Milana Hodžu sa začali v utorok 21. júna 2022 a pokračovali vo štvrtok 23. júna 2022 slávnostným vyhodnotením a ocenením literárnych prác v súťažiach Hodžov novinový článok a Hodžova esej, na ktorých si žiaci a študenti zdokonaľovali svoje literárne zručnosti.

Vyhlasovateľmi súťaží boli podľa martinských radničných Základná škola Milana Hodžu v Bratislave a Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch.

Image (2).jpg

„Cenu víťazke Natálii Bálekovej v súťaži Hodžova esej odovzdali vo štvrtok 23. júna prednosta Mestského úradu Ján Žila a hlavný kontrolór mesta Martin Ján Zuberec. Dni Milana Hodžu pokračovali v sobotu 25. júna pietnymi aktmi kladenia vencov na Národnom cintoríne v Martine pri hrobe Milana Hodžu a na námestí v Sučanoch pri buste Milana Hodžu. Pietnych aktov sa zúčastnili poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Peter Vons, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová spoločne s poslancami ŽSK, prednostom Okresného úradu Martin Vladimírom Polakovičom, primátormi mesta Martin Jánom Dankom, mesta Vrútky Branislavom Zacharidesom a mesta Turany Dušanom Novysedlákom, starostami obcí Sučany Martinom Rybárom a Turčianska Štiavnička Petrom Očkom a poslancami Mestského zastupiteľstva Martin, ako aj ďalšími predstaviteľmi z regiónu Turca,“ doplnili martinskí radniční.

„Doktor Milan Hodža, ako politik, vedel pôsobiť na ľudí. Mal obrovský cit a pochopenie pre moderné poňatie politiky a vnášal do nej moderné metódy. Som hrdý na to, že sme si v Turci opäť pripomenuli tohto štátnika európskeho významu a osobnosť slovenskej politiky 20. storočia,“ povedal primátor mesta Martin, Ján Danko.

Image.jpg

Pri príležitosti 18. ročníka v sobotu 25. júna 2022 v obci Sučany udelili čestné ceny Milana Hodžu bývalým starostom obce Sučany, Milanovi Rybárovi, Jozefovi Petrášovi a Vladimírovi Plžikovi za vznik a pokračovanie projektu Dní Milana Hodžu, ako aj za spoluprácu pri ich organizovaní. „Čestná cena Milana Hodžu bola udelená aj Bohumile Ferenčukovej za bádanie o živote a diele osobnosti slovenskej politiky, za prínos vo výskume československej zahraničnej politiky a jeho medzinárodnú prezentáciu. Zavŕšením podujatia boli nedeľné služby božie v Evanjelickom a. v. kostole v Sučanoch,“ uzavreli miestni radniční a pripomenuli:

„Dni Milana Hodžu budú pokračovať v dňoch 10. až 11. novembra 2022 vedeckými konferenciami na Mestskom úrade v Martine. Tento ročník je venovaný Fedorovi Houdekovi, osobnosti slovenskej politiky.“


Súvisiaci článok
Účasť karatistov zo Starej Bystrice na MSR bola pretavená do zisku jedenástich medailí (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť