Streda 24. 04. 2024 16:59:27 | Meniny má Juraj

Tajomstvo žitia s tučným bankovým kontom: Ako na to?

Nemusíte byť ekonóm na to, aby ste rozumeli peniazom. Stačí vám obyčajný rozum a trochu viac zodpovednosti než ste doteraz mali. V tomto článku nájdete tipy na to, ako mať stále tučné konto a nikdy sa neocitnúť v mínuse. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|29. jún 2022|08:05:28

Úspory tvoriace 10 % výplaty

Zlaté pravidlo sporenia hovorí, že minimálne 10 % výplaty by ste si mali odkladať na sporiaci účet. Tieto peniaze by ste nemali minúť, ale šetriť tak dlho, ako sa len bude dať. Keď sa neskôr objaví niečo nečakané, môžete ich použiť. Vďaka tomu, že tam budete mať našetrenú veľkú sumu peňazí, sa už nikdy nestane, že by ste si nemohli dovoliť novú práčku, opravu auta, alebo letnú dovolenku.

Mesačný rozpočet

Skvelým pomocníkom je mesačný rozpočet. Pri jeho zostavovaní by ste sa mali zamerať hlavne na to, aké vysokú sú vaše príjmy, výdavky a koľko chcete mesačne ušetriť. Sumu, ktorú následne vypočítate, môžete v ten mesiac použiť na ľubovoľné veci alebo zážitky. Vaše výdavky budú splatené, sporenie doplnené, tak prečo si neužiť? Občas sa vám môže stať, že rozpočet prekročíte alebo si neodložíte toľko, koľko ste plánovali, no každý mesiacom sa vďaka rozpočtu budete učiť ako hospodáriť s peniazmi tak, aby ste sa mali dobre.

Potrebovať, nie mať

A posledné pravidlo, ktorým by ste sa mali riadiť v prípade, ak túžite po bohatstve je to, aby ste si v obchode uvedomili, či danú vec skutočne potrebujete alebo len chcete mať. Človek je tvor, ktorý je veľmi ovplyvniteľný, preto by ste sa pred každým nákupom mali zamyslieť nad touto otázkou. Nakoniec možno aj zistíte, že veľa vecí skutočne nepotrebujete, len ste ich chceli mať, pretože boli v zľave alebo ste chceli urobiť na niekoho dojem. Nakupujte s rozumom a pred každým výletom do obchodného centra si stanovte maximálnu sumu, ktorú neprekročíte.


Súvisiaci článok
3 mobilné aplikácie, ktoré vám pomôžu zvýšiť produktivitu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť