Streda 01. 05. 2024 11:02:12

Zásahový tím na Liptove usmrtil medvedicu, ktorá chodila do chatovej oblasti

Medvedica chodila pomedzi chaty, ochranári zasiahli. Zásahový tím medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) v piatok ráno usmrtil medvedicu, ktorá pravidelne chodila do Hrdova v Podbanskom a robila škody. ILUSTRAČNÉ FOTO: Lesy SR

D U|24. jún 2022|15:06:29


Súvisiaci článok
Ľudia majú veľký strach, pomedzi domy v Sučanoch opäť behali medvede
Čítajte viac >

Chatová oblasť v Pribyline bola častým miestom neželaných návštev medvedice a jej dvoch mláďat. „Dlhší čas chodila medvedica aj s mladými ku stojisku na odpadky, ktoré je prestrešené železnou konštrukciou,“ hovorí Milan Kohút, starosta obce Pribylina. Pripúšťa, že podiel viny na tom majú aj nezodpovední chatári. Nie všetci totiž stojisko poctivo zatvárali. „Medvedica sa párkrát dostala aj dnu a narobila šarapatu,“ vysvetľuje starosta.

Medvedicu v piatok ráno usmrtili ochranári zo Zásahového tímu medveďa hnedého. „Je potrebné robiť selekciu, lebo medveďov je čoraz viacej a tu treba chrániť človeka,“ hovorí starosta.

No toto nie je jediný prípad, kedy sa medvede nebezpečne približujú do obývaných oblastí. „Pred tromi týždňami bolo pri bytovkách na lúke naraz 18 medveďov,“ hovorí starosta. Problematické sú oblasti Hrdovo, Kokavský most, Račkova dolina, oblasť Troch vôd. A ľudia majú stále väčší strach.

„Boja sa pustiť deti pred dom, aby sa niečo nestalo. Medvede chodia v každom čase počas dňa, aj v noci.“


Súvisiaci článok
Kým žena sedela na terase, pár metrov od nej „úradoval“ medveď. Strach v Sučanoch stúpa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť