Štvrtok 25. 04. 2024 23:02:27 | Meniny má Marek

Bojkot billboardov schválený! Na boj s nelegálnymi reklamnými stavbami poputujú ďalšie financie

Ďalších takmer 30 000 eur by malo smerovať na boj s nelegálnymi reklamnými stavbami v meste Žilina. Dolu by v tomto roku mohlo ísť až 100 nelegálnych reklamných stavieb. Tieto návrhy poslaneckých klubov ZA naše mesto a Klubu za ZA schválilo v pondelok Mestské zastupiteľstvo v Žiline. Okrem toho sa mestskí poslanci prihlásili k výzve 20 architektov a osobností mesta s cieľom intenzívnejšie bojovať s vizuálnym smogom. TEXT A FOTO: Vladimír Randa

Tlačová správa|24. jún 2022|09:32:54


Súvisiaci článok
VIDEO Duel SP 21 Streďanská vs. Delinčák: O vizuálnom smogu v Žiline
Čítajte viac >

Poslanci sa kolektívne zaviazali nevyužívať pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami vonkajšiu reklamu a bojkotovať tak billboardy, bigboardy, megaboardy, reklamné plachty a iné nelegálne reklamné zariadenia. Ďalším prijatým záväzkom je pravidelné vyčlenenie financií v rozpočte mesta Žilina na odstránenie aspoň 500 nelegálnych reklamných stavieb ročne.

Keďže už v roku 2024 sa v zmysle zákona skončia všetky existujúce stavebné povolenia na reklamné stavby, tak do 2 rokov by sa mohla Žilina zbaviť všetkých nelegálnych reklám. Aj tento záväzok prijalo mestské zastupiteľstvo.


Súvisiaci článok
Boj v zastupiteľstve eskaluje: Dvanásti poslanci obviňujú Delinčáka, že profituje na nelegálnych reklamných tabuliach. Delinčák: „Klamú a útočia na moju rodinu“
Čítajte viac >

Posledným rozhodnutím zastupiteľstva je neposkytovať majetok mesta, najmä verejné priestranstvá, na umiestňovanie reklamných stavieb a reklamných zariadení okrem tých, ktoré sú v súlade s platným územným plánom mesta Žilina.

Návrh na vypovedanie nájomných zmlúv na reklamné tabule na mestských stĺpoch verejného osvetlenia nebol opätovne schválený. Napriek tomu, že tabule sú v rozpore s územným plánom mesta.

Odstránenie_reklamných_stavieb_Žilina_2022.png

Darí sa aspoň postupne odstraňovať ďalšie reklamné stavby z pozemkov mesta. Po schválení návrhu poslanca Mareka Richtera zo septembra 2021 boli vypovedané posledné platné nájomné zmluvy pod reklamnými stavbami, citylightmi. Firma, ktorá ich vlastnila ich v prvej polovici roka 2022 odstránila. Z verejných priestranstiev tak zmizlo 6 kusov citylightov, najmä v centrálnej mestskej zóne.


Súvisiaci článok
Vojna v zastupiteľstve: Šuteková obviňuje poslancov, že chránia biznis kolegu. „Klame a očierňuje!“ bráni sa Delinčák
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť