Piatok 26. 04. 2024 03:17:27 | Meniny má Jaroslava

V Zázrivej vybudujú vysnívanú ambulanciu. Záchrannej stanici sa podarilo vyzbierať slušnú sumu

Vyzbierali viac, ako 10 tisíc eur, vďaka tomu veterinárnu ambulanciu vybudujú. Záchranári zvierat v Zázrivej sú dobrovoľníci, ktorí zachraňujú divoké zvieratá. Aby vo svojich priestoroch mohli vybudovať veterinárnu ambulanciu, vyhlásili zbierku. FOTO: Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej

D U|23. jún 2022|14:59:04


Súvisiaci článok
Orlicu okrúžkovali priamo v hniezde, vo výške 40 metrov
Čítajte viac >

Na začiatku zbierky boli záchranári a s nimi súkromná spoločnosť, ktorej na záchrane zvierat záleží rovnako.

„Milá Be Lenka, milé Donio, milí podporovatelia a milí všetci. Dnes sme takto krásne zavŕšili zbierku pre našu vysnívanú staničnú ambulanciu, určenú prioritne našim zvieracím pacientom, za čo letí k Vám velikánske srdečné ďakujeme! Netajíme sa tým, že aj po tejto stránke chceme urobiť posun vpred smerom na európsku úroveň,“ uviedla Záchranná stanica pre zranené živočíchy v Zázrivej na svojom Facebookovom profile.

Vybudovaním veterinárnej ambulancie zlepšia starostlivosť a dokážu zachrániť viac zvierat. Mnohé totiž zahynú počas dlhých prevozov.

„Žijeme v dobe, kedy pomaly vytláčame zvieratá z ich prirodzeného prostredia. Divoké vtáky narážajú do sklených plôch alebo elektrických vedení, divokú zver zrážame na cestách alebo v jej blízkosti staviame domy a budujeme infraštruktúru. Hlavnou príčinou zranení divokých zvierat je najmä človek. Verím, že každý jeden z nás týmto bezbranným tvorom dlhujeme pomoc,“ uvádza Metod Macek, zakladateľ Záchrannej stanice v Zázrivej.

IMG_1619.jpg

„V Be Lenka veríme, že zachovanie divokej prírody je pre budúce generácie nevyhnutné. Túžime, aby zelené lesy a zvuky divých zvierat neostali iba spomienkami. Mnohé z týchto zvierat sa podarí zachrániť práve vďaka Záchrannej stanici v Zázrivej. Preto sme sa rozhodli prispieť sumou 3 000 € a zapojiť sa aj dobrovoľníckou činnosťou. To, čo zanecháme našim deťom je aj tvojou zodpovednosťou, preto prispej a pomôž aj ty,“ uviedla spoločnosť Be Lenka.

Záchrana živočíchov je u nás najmä dobrovoľnícka činnosť. Financovanie Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v Zázrivej momentálne funguje na základe refundácie.

„My máme refundované náklady na deň na živočícha, to znamená, že každý živočích má nejakú kŕmnu dávku a túto si potom spätne refundujeme od štátu, plus veterinárne náklady a náklady na pohonné hmoty,“ objasňuje Macek. Náklady na prácu nedostávajú, tú totiž vykonávajú dobrovoľníci.

IMG_0282.jpg

Záchranná stanica v Zázrivej zachraňuje zranené, aj choré zvieratá a opustené mláďatá. Zaoberajú sa ich liečením, rehabilitáciou a prípravou na vypúšťanie vyliečených živočíchov do prírody.

Stanica je v prevádzke od roku 2001 a doteraz v nej už zachránili stovky zvierat. Najčastejšie ich pomoc potrebovali orol skalný, myšiak lesný a sokol myšiar. Vrátiť do prírody sa podarí približne polovicu z prijatých zvierat.

4 (002).jpg

5 (002).jpg

6 (002).jpg

IMG_1625.jpg


Súvisiaci článok
Prednáška správcu Záchrannej stanice v Zázrivej bude aj o aktuálnej téme výskytu medveďov v okolí ľudských obydlí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť